Vi köpte som sagt ett par avokadofrukter förra veckan, och i lördags lagade vi guacamole av den ena. Totalt vägde de båda över e1,5 kilogram, så räckte bra med en för att få en stor skål fylld med härligt fräsch och krämig avokadokräm. Följde inga givna recept, utan gjorde som vi alltid gör: smaka av, krydda, smaka av, krydda, smaka av, krydda osv. Bilderna nedan berättar lite om storleken, i alla fall om man känner till storleken på en normal snusburk eller en stor limefrukt. Vi kommer nog inte att kunna uppskatta de avokadon som kommer till de finländska matbutikerna efter att ha blivit bortskämda med de lokala. Och de håller färgen även efter att de stått i en allt annat än lufttät burk med lock (så länge de är mosade med lime) i kylskåpet ett par dagar!
En kärna stor som en medelstor limefrukt... |
Receptet
1 avokado (fruktköttmängden uppskattad till ungefär 3 eller 4 små avokadon)
1/2 lök (storleken av 2 små gullökar eller 1/2 salladslök)
Saften av 1 lime (nästan 0,5 dl)
Salt, svartpeppar, vitpeppar, lite chilisås och vitlök efter behag. Vi gillar smaken som saltet tar fram, och lite hetta från chilisåsen. Vill man ha en mildare och sötare variant går det alltid att finhacka med lite färsk tomat. Vi hade en färsk tomatsalsa separat, som bestod av finhackade tomater, finhackad lök, finhackad paprika, saften av en liten lime och salt och liknande för kryddningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.