söndag 23 juli 2017

Halvfabrikatsplättar med hejmlaga sylt

 
De senaste veckorna har det kommit bilder på plättar och pannkakor från en del familjemedlemmar. Inte så konstigt då om vi båda känt ett visst begär efter något så enkelt och vanligt, något som vi gjorde var och varannan vecka hemma i Finland. Idag blev det gjort, men måste medge att de inte smakade riktigt lika bra som då man steker plättarna i gjutjärnspannan. Ett bra substitut i varje fall, fastän mjölblandningen innehöll allt utom vätskan och äggen. Ibland är det bara enklare att köpa färdiga blandningar än att hitta rätt mjöl och bakpulver osv...
 
Mangostan/mangosteen-frukter
Plättarna med äpple och kanel stektes till frukost, och då serverades de med Aunt Jemimas sirap (en kemisk sirapsblandning av diverse outtalbara komponenter) och färsk mangostan/mangosteen-frukt. Till eftermiddagskaffet blev det därför kalla plättar och en "hejmlaga sylt" av passionsfrukt, mangostan-frukt, apelsinjuice och sirap. Passligt syrligt, sött och gott till kaffet. Smaken/syrligheten påminner om rabarbersylt, med inslag av frukterna som användes såklart.
 

  
Receptet
2 passionsfrukter (gav ca 2,5 dl saft, fruktkött och frön)
2 mangostanfrukter (gav ca 1 dl saft och fruktkött)
1 dl apelsinjuice
0,5 dl sirap
Kokades ihop ca 15 minuter så en del av vätskan avdunstade. Blev totalt ca 3,5 dl kvar i kastrullen. Serverades ännu varm, och var riktigt god med äppel-kanel-plättarna. Var inte rinnande, så misstänker att den avsvalnade sylten kommer att vara ganska syltaktig.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.