söndag 8 oktober 2017

Revbensspjäll med friterad yuca

Söndagar brukar vara en dag som vi inte orkar göra så invecklad mat, men idag blev det en liten sallad med lime-vinegret, revbensspjäll och yuca-pinnar (typ pommes frites/franskisar). Revbenen kokades först i ca 1h i vatten med salt, ingefära och lagerblad. Till glazen/penslingen använde jag lök, vitlök, färsk tomat, socker, coca cola, tomatsås (direkt ur en burk), ketchup, hickory smoke BBQ-sås, Sriracha-chili-sås och salt. Så jo, blev en riktig festmåltid - även om vi inte firade nåt - och chansen är ganska så stor att vi kommer att göra något liknande i framtiden.




Recepten, var så goda!

1. Koka revbenen

ca 1 kg revbensspjäll av gris
1 stor bit ingefära
3 - 4 lagerblad
ca 1 msk salt
vatten så att revbenen täcks

Vi hade 6 bitar revben,  färdigt delade i 3 - 4 revben per bit. Ingefäran satte jag med i kokvattnet, delad i ca 10 bitar. Den går att skala om man vill och hackas mindre, men jag använde inte bitarna senare i receptet, utan de var endast med för att ge smak åt köttet. Jag valde sådana bitar av ingefäran som såg lite skrynkliga ut, men som ännu var användbara.

Koka revbenen i en stor kastrull med vatten, ingefäran, lagerbladen och saltet. Kom ihåg att plocka upp dem innan köttet faller av benen. Från det att jag satte kastrullen på lågan (vi har ju gasspis och gasugn) tills jag stängde av plattan gick det ca 1h 10min. Jag lät revbenen ligga i kastrullen ytterligare en kvart för att svalna av lite innan jag plockade upp dem. Sedan placerade jag revbenen med den köttigare delen neråt på ett bakplåtspapper i en ugnssäker metallform, men en vanlig plåt fungerar lika bra. Vi har inga plåtar alls här, så därför blev det den största metallformen vi har. Låt revbenen torka lite innan du penslar dem med glaseringssåsen.




2. Glaseringssåsen

Medan revbenen kokar hinner man göra såsen som revbenen ska penslas med. I den använde jag

1 dl oblekt socker
1 hel vitlök, skalad och pressad
2 dl gullök, finhackad
1,5 dl färsk tomat, finhackad
1 dl tomatsås
1 dl ketchup (kan ersättas med mer tomatsås och 2 tsk vinäger)
3 dl Coca Cola (vanlig)
3 msk hickory smoke BBQ-sås, köpt
1 tsk Sriracha-sås (stark chilisås)

Blanda sockret, löken, vitlöken, tomaten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, och låt puttra en stund. Häll i tomatsåsen, ketchupen, Coca Colan och BBQ-såsen. Koka ihop såsen tills 1/3 av vätskan avdunstat, och såsen fått en lite tjockare konsistens. Sätt i Sriracha-chilisåsen, 0,5tsk till 1tsk - eller mer ifall du vill ha lite starkare sås. Jag nöjde mig med en knapp tsk. Koka en liten stund till för att låta chilisåsen ge smak. Då såsen var färdigkokad hällde jag den i en kanna, och kunde då konstatera att det blev 5,5 dl sås. Ifall man vill ha en slät sås är det enkelt att köra den i en matberedare eller i en kanna med en stavmix.



3. Pensla och "grilla" revbenen i ugnen/på grillen

Pensla revbenen och "grilla" dem i ugnen/på grillen, precis som med vilka andra revben som helst. Hubby penslade först den undre sidan av revbenen (den mindre köttiga sidan) i två omgångar, och sedan den övre (den köttigare sidan) i två omgångar. Vi kunde konstatera att det tog ett bra tag innan gasugnen fick tillräckligt hög temperatur, även om vi satte den på högsta möjliga temperatur från början. Så med grillmotstånd eller en riktig grill blir glaseringssåsen betydligt snabbare karamelliserad, vilket i klartext betyder att de är snabbare klara för att ätas. En liten men viktig detalj när man väl börjar känna doften av revbensspjällen....


4. Friterad yuca (cassava)

Version 1: Skär yuca-roten i "pinnar", precis som om det var potatis. Sätt pinnarna i kallt vatten för att dra ut stärkelse, precis som med pommes frites. Koka yuca-pinnarna tills de är mjuka, borde ta 10 - 15 minuter. Häll av yuca-pinnarna och låt dem ånga av så att de torkar på ytan.

Version 2: Koka yucan i större bitar tills bitarna är mjuka och häll ut bitarna. Låt dem svalna tills de går att hantera och skär dem i "pommes frites"-pinnar.

Samma för båda versionerna: Fritera yuca-pinnarna i hög värme - oljan bör vara närmare 180 grader - för att yucan ska bli ljusbrun och knaprig. Fritera tills pinnarna fått färg och känns knapriga, låt rinna av och salta efter smak. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.