lördag 4 november 2017

Ris med svampsås, höna och bönor

Vi kokade ris här för ett par dagar sedan, och nu börjar det bli aktuellt att åtgärda det innan det går hädan. Igår blev det över ungefär 1,5 deciliter champinjonsås och också en del bönor, så kallade pigeon peas ("duv-ärter") som jag kokade igår. Eftersom vi varit ute och gått en liten halvtimme idag på eftermiddagen och klockan närmade sig 16:30, blev det en ganska snabbt ihopslängd och krämigare version av en av de panamanska nationalrätterna; arroz con pollo, dvs ris med höna.



Vår version innehöll följande:

Steg 1 - stek hönan och häll i lite extra vätska
2 kycklingbitar (ca 150g totalt) klippta i munsbitar, stekte dem i olja och baconfett (hade bacon till frukost), 1 dl grädde, 1 msk sojasås, en liten nypa salt och ca ½ tsk nymalen peppar

Steg 2 - rör med såsen
ca 1,5 dl sås, lagad på färska champinjoner, grädde, smör, lök, vitlök, färsk timjan, färsk persilja, svartpeppar, salt och lite steksky/stekspad från gårdagens biffar (såserna brukar bli så mycket godare när man sätter med steksky från valfritt protein, speciellt som vi nästan aldrig använder köpt buljong). 

Steg 3 - rör med bönorna
ca 1 dl bönor (kokade dem igår med salt, vitlök samt lagerblad och allspice/pimento* från Grenada. 

Steg 4 - rör med riset
ca 2,5 dl färdigkokt ris, kokat med salt och gurkmeja (för den gula färgens skull). Lättast att röra om ordentligt före man sätter med riset i såsen, så man slipper de större risklumparna.

Steg 5 - koka upp i ca 5 min - servera
lite färsk persilja, klippt ovanpå portionerna just före servering

Den här satsen med ris och höna räckte passligt för oss två som huvudrätt. Med lite riven ost kunde vi fått det hela ännu krämigare, men ibland räcker det bra med grädde och smör. 😋


Gotta var det! Men brukar ju bli gott när vi båda är i köket. 😉


* Allspice dvs pimento är för övrigt inte så exotiskt som vi trodde. Blev ett ordentligt antiklimax när vi mosade ett par i morteln i vår iver över att få testa nya, exotiska kryddor. Allspice dvs pimento är helt enkelt kryddpeppar. Helt vanlig kryddpeppar, vilket inte egentligen är peppar utan en frukt från pimento-trädet. Enda positiva är väl att den påsen hubby hämtade från Grenada definitivt är färsk kryddpeppar och fulla med smak och att de inte ännu är lika hårda som den kryddpepparn vi hade i Smedsby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.