fredag 17 november 2017

Sylt på tamarillo-frukter

Det regnade idag också. När vi kommit hem igår började det ju regna, och nästan hela natten regnade det. I morse var det uppehåll, men nästan hela förmiddagen regnade det igen. Nu efter kl13 slutade det - i varje fall för en stund. Helt klart regnperiod, och då lär november vara den mest regniga månaden i året, så kan ju inte bli mycket våtare där ute än det är. I brist på annat att göra (Tobias jobbar hemifrån idag) beslöt jag mig för att äntligen åtgärda mina "trädtomater", tomate de arbol eller tamarillo som de också kallas. Så idag blev det sylt - igen.





Helt otroligt att de inte gått hädan! Efter att jag plockade ut dem ur plasten då sista dagen i oktober har de inte ändrats mycket, endast lite mjukare i köttet har de blivit, men varken ruttnat eller möglat. Fick dock gräva en stund innan jag hittade dem igen i botten av grönsakslådan i kylen. Ville testa någon annans recept innan jag börjar experimentera allt för mycket, och sylt är ju aldrig fel speciellt så här när vi närmar oss jul. Recept jag använde som bas, men som jag modifierade efter den mängd tamarillo jag hade - och annars också - hette Tangy Tamarillo Jam.



Färgerna i frukterna är ganska olika - en rå i övre bilden, fyra skållade i den nedre bilden

Smaken på tamarillon är en av de mest konfunderande av de okända frukter vi testat här i Panama, eftersom den i rått tillstånd smakar som en blandning av tomat och melon, skalet är ganska bittert, fruktköttet är gult eller rödaktigt och doften "grönsakig". Sylten doftade allt mellan röda vinbär, rabarber och jordgubbe, och påminde om en saftmajas innehåll då man slängt alla bärrester man hittat i frysen där de legat de senaste 10 åren. De skållade frukterna smakade lite av persika och plommon, och köttet närmast skalet var väldigt bittert. Den slutgiltiga smaken var betydligt angenämare, ganska bärig och syrlig - med en klar sötma - och konsistensen påminde om lingon- eller tranbärssylt. Till risgrynsgröten passar den helt säkert, och med största sannolikhet till kalkon eller skinka. Färgen blev en klar och djup röd nyans, och beroende på hur konsistensen blir då sylten svalnat kan det bli sylt eller marmelad. I varje fall har alla ställen på internet där jag läst om tamarillon nämnt att de är rika på pektin, ett naturligt fruktbaserat förtjockningsmedel. En spännande frukt - eller grönsak? - är det i varje fall!


Min version blev som följande:

9 tamarillos, ca 580g då de var skållade, skalade och hackade i mindre bitar. Totalt gav det nästan 6dl tamarillo före syltningen.

Saften av 1 stor lime + lite vatten, totalt 2 dl vätska, inklusive lite fruktkött av limen.

4 dl brunt socker (oblekt strösocker, ca 350 g)

Syltmängd:
nästan 9 dl. Jag skummade av sylten, så en del gick förlorat på det, men hellre skummar jag av än får en grumlig sylt....


1. Skålla frukterna dvs koka upp vatten, sätt i tamarillo-frukterna med skal och allt, låt koka i ca 5 minuter. Picka hål i en frukt med en vass kniv, och om skalet spricker är de klara att tas ur vattenbadet. Låt gärna frukterna svalna lite innan skalandet - de blev ganska så heta. Dvs samma procedur som då man skållar tomater.

2. Skala och hacka frukterna och sätt dem i en egen skål/bunke.

3. Pressa en lime, sätt saften samt det fruktkött som lossnat i en kastrull, fyll på vatten (totalt ca 2 dl).

4. Mät upp sockermängden. Häll i kastrullen och rör om. Sätt på spisplattan.

5. Häll i den hackade frukten. Rör om och låt koka upp.

6. Skumma av då sylten börjat koka ordentligt. Koka ca 20 min totalt, skumma av tills du är nöjd med klarheten.

7. Sterilisera två burkar á 450 ml eller motsvarande mängd mindre burkar (jag använde några centiliter vanlig 37,5% stark rom som jag skakade inne i burkarna några sekunder, men för längre hållbarhet lönar det sig att göra det ordentligt).

8. Häll sylten i de steriliserade burkarna, slut locket och låt svalna innan de sätts i kylen eller annat passande förvaringsställe (helst ganska så svalt). Här lönar det sig inte att sätta saker ut på balkongen för att svalna, men hemma i Finland sku jag nog satt dem ut på balkongen eller annat svalt ställe så här i november. 😉

Som det syns på bilderna har tamarillon en hel del frön, liknande som tomaten men aningen hårdare.


p.s Tobias lyckades just laga marmelad i misstag då han kokade lite smaksirap för våra "exotiska drinkar" på saften av tre limefrukter och det lilla tamarillospadet som blev över efter att jag skummat det skummade skummet. 😁 Spännande experiment blir det i varje fall då vi båda är hemma och tar turer i köket... d.s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.