måndag 22 januari 2018

Hubby beställde en lasagne...

Hemlagad lasagne är en av få maträtter som brukar försvinna till frukost, lunch och middag hos oss. Ofta gör vi den endast med en tomat- och gräddbaserad maletköttsås, men ibland måste även jag försöka laga en béchamel-aktig sås för att få krämigheten att komma fram, och så att man kan se de olika lagren av innehåll. Gott till de flesta ugnsrätterna är knapriga inlagda grönsaker, och till exempel krönärtskockshjärtan i ört-vitlöksmarinad fungerade mycket bra till lasagnen.


Tobias har talat om lasagne de senaste 7 månaderna, men efter att vi flyttade hit har det varit lite spännande att försöka hitta vissa glutenfria pastaprodukter som vi varit vana att hitta hemma i Finland. Spagetti, olika makaroni-sorter och risnudlar finns det en hel del alternativ av i vår lokala handel, men lasagneplattor har varit betydligt svårare att hitta. Hemlagade glutenfria pastasorter är inget jag testat på ännu, så det var massproducerade/fabrikslagade lasagneplattor som var på inköpslistan. För ett par veckor sedan var jag tillsammans med en av mina två väninnor (här i landet) till REY (en av de stora matkedjorna i Panama). Det var första gången jag var in till REY, så intressant att se ett annat urval än det som finns i Riba Smith och PriceSmart. Bland annat hittade jag då glutenfria lasagneplattor, och då hubby kom hem från sin senaste arbetsresa förra tisdagen gjorde jag lasagne. Nästan traditionell lasagne dessutom, även om jag inte följde några recept.


Receptet skrev jag ner till och med (eller det mesta av receptet blev nerskrivet). Salt, peppar och andra kryddor brukar vara lite svåra att mäta upp då jag kryddar efter mitt personliga tycke, speciellt då salthalten upplevs olika från person till person. "Smaka av medan du kockar" brukar vara bästa sättet att få rätt smak på kryddningen, så blev tyvärr inga exaktare mängder kryddor uppmätta i det här lasagneprojektet. 😕


Maletköttsås till lasagnen

ca 900g malet nötkött (grovmalet)
1 stor gullök, hackad
10 klyftor vitlök, skalade och finhackade
3 tomater (trötta tomater fungerade riktigt bra) finhackade med skal och allt
2 små paprikor, urkärnade och finhackade (de var ganska trötta de också)
175g tomatpuré
ca 2 dl vatten

1 tsk hackad rosmarin (färsk) (enda kryddan jag mätte upp eftersom den har en så stark smak)
salt, svartpeppar och oregano enligt smak (jag använde ganska mycket av sorterna, och såsen måste ju vara lite saltigare än vanligt för att ge smak åt lasagneplattorna)

Stek nötköttet i lite olja tills det fått färg, tillsätt den hackade löken, tomaterna, paprikorna, vitlöken och stek en stund till. Tillsätt tomatpurén och vattnet (såsen ska inte vara rinnig, men det ska finns tillräckligt med vätska för lasagneplattorna att suga upp). Låt puttra en stund. Sätt med rosmarinen, salta, peppra och sätt med oregano enligt egen smak, dvs smaka av.


"Béchamelsåsen" (egentligen en grädd- och mozzarellasås)

5 dl vispgrädde
3 dl vatten
5 klyftor vitlök, skalade och finhackade/pressade

Koka upp under omrörning. Red av med 3 msk maizena i 1 dl vatten. Såsen ska vara ganska tjock, men inte klimpig. Ta kastrullen av plattan.

3 dl färdigt riven mozzarellaost
1 msk smör

Rör/vispa ner mozzarellan och smörklicken. Salta och peppra enligt smak.


Sätt ugnen på förvärmning och bygg ihop din lasagne. Toppa med mera riven mozzarella och sätt i ugnen i 40 - 50 minuter eller tills mozzarellan fått fin färg och plattorna borde vara klara. Använd den temperatur som det står på lasagneplattornas paket. (T.ex. 200 grader C i 40 minuter)


Jag fick 3 lager med pastaplattor då jag började hade lasagnen i 220 grader i början (gasugn = lite annan temperaturgivning än i vanlig ugn) och sänkte temperaturen till 200 efter 25 minuter. Efter ytterligare 20 minuter släckte jag ugnen helt. 10 - 15 minuter i eftervärme, och sedan fick lasagnen komma ut. Till lasagnen serverades inlagda kronärtskockshjärtan (färdigt inlagda som jag "lyxat till" med några färskpressade vitlöksklyftor, direkt i glasburken). Vi behövde inte slänga rester den här gången... 😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.