tisdag 11 juli 2017

Ett bönrecept

Kokta bönor i ugnsform med lök och grissida

Recept

Blötlägg 2,5dl valfria bönor 4 - 6h

Koka upp dem i vatten, salt och lagerblad (jag använde 3st)
När de är mjuka: plocka bort lagerbladen, sätt bönorna i botten på en ugnssäker form, spill på av kokvattnet så mycket att det täcker bönorna. Fördela bönlagret jämnt så det blir ett ca 1 - 1,5cm tjockt lager, så ta inte en allt för stor form.

Under tiden:
Skala 1 stor gullök och en hel vitlök, hacka löken och vitlöken grovt. Stek upp i olja på svagisch värme, lökarna ska bara sjuda så att de blir genomskinliga, inte brynas. Salta lätt.

Stek upp några skivor gris. Vi hade 3 skivor främre grissida med revben i, skurna tvärs över så att skinnet blev kvar. Salta lätt + krydda enligt smak. Jag använde igen en kanariensisk blandning, adobo canaria, som innehåller vitlök, persilja, paprika och något mer. Minns inte exakt, men god är den! När köttet är stekt lätt på båda sidorna, lägg i den stekta lökblandningen, så att de suger upp en del av grisfettet.

Ta formen med bönorna, Platta till lagret med bönor, häll över lökblandningen och släta ut den till ett tunt lager. Lägg över grisbitarna och krydda lite till om det behövs. Se till att få så mycket som möjligt av godheterna ur stekpannan med i formen.

Grädda i ugnen på ca 200°C i en dryg halvtimme, eventuellt längre tills grisen fått färg och fettranden smultit lite. Servera med önskat tilltugg. Jag kokade ris och så åt vi upp den sista grönsalladen/guacamoleblandningen. Bara att ta ut formen när riset var klart! Mums var det i varje fall och löken hade blivit härligt söt. Hubby konstaterade att vegetarisk mat blir god bara man lägger med lite grisfett...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.