onsdag 28 juni 2017

Kokos-grönsaksgryta med tilapia och ris

Dagens middag; tilapia (vit fisk) i sås med kokosmjölk, ingefära, vitlök, gullök, majs, sweet & sour sås (går säkert att ersätta med lite socker), limesaft, chilipaprika (hel), chilisås, äkta saffran, svartpeppar och såklart salt. Som tilltugg blev det vanligt ris, kokat i vatten som vanligt.
Receptet finns under bilden.
 
 
RECEPTET
Ungefärliga mängder (igen, sysslar ju inte med mått ännu heller)
 
4 msk hackad ingefära, ca 4cm lång bit
2 hela vitlökar, klyftorna delade i bitar på längden
1 gul lök, hackad grovt
2 kolvar färsk majs, kornen avskurna
1 paket (en mininypa) saffran (hade inte gurkmeja som ger samma färg men är betydligt billigare)
1 tsk chilisås version starkare
5 msk sweet & sour färdig sås (ungefär, var det sista i den flaskan)
1 tsk malen svartpeppar
1 lime, saften av den alltså
1 hel chilipaprika, skär man sönder den blir det betydligt starkare chilismak...
1 msk himalayasalt, eller enligt smak
1 burk kokosmjölk (typ 4dl) plus halva burken med vatten
4 filéer tilapia, tinade (finns ingen färsk fisk i vår lokala Riba Smith tyvärr) och skurna i stora bitar, typ 1 filé blev 5 - 6 bitar
 
Jag stekte upp alla grönsaker och kryddor först (var försiktig med saltet!), sedan hällde jag i kokosmjölken och vattnet. Satte igång riskokningen i det skedet. Lät kokos-grönsaksblandningen puttra på svag värme tills riset var klart, smakade av (sweet & sour-såsen blev tillsatt i det här skedet, lite mera salt osv), och satte i fiskbitarna. Kokade fisken i såsen i ca 10 minuter, men huvudsaken är ju att fisken blir färdig utan att koka sönder. Servera med riset och eventuell sallad om du orkat laga en sådan, vi orkade inte). Satte en liten nypa torkad persilja med vitlökspulver på riset istället. 😉

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.