Vi har under de senaste veckorna sett och själva också ätit patacones till maten ett par gånger. Faktiskt båda gångerna som vi ätit dem har det varit till friterad fisk, men patacones hör till de obligatoriska panamanska sidorätterna tillsammans med pommes frites/franskisar, sallad, ris och friterad yuca. Så vad är patacones egentligen?
Patacones är friterad kokbanan. Rätten har flera andra namn beroende på var i världen du befinner dig, men i Panama och de omkringliggande spansktalande länderna kallas den patacones. Kokbananen är som namnet säger en banan, men till skillnad från den "vanliga" bananen blir den godast som tillredd. Sökte en kort stund på internätet för att hitta recept, och det fanns nog en hel del. De flesta var i varje fall väldigt enkla; skala, skär i bitar, fritera, platta ut, låt svalna och fritera på nytt. Servera direkt med önskat tilltugg, men passar bäst med saltig mat.
Vi hade alltså rester, både tilapiasåsen och gårdagens burgundigryta, och de fungerade riktigt fint ihop, konstigt nog. Så nu när vi är mätta och belåtna kan vi mysa i soffan till lite Antony Bourdain ute och på i stora världen - på Netflix. Fredagsmys på hög nivå, och blir kanske popcorn ännu sen senare ikväll något tag. Ha en trevlig helg gott folk!
En gång friterad kokbanan. Använde en vanlig glasburk för att trycka ut dem.
Friterad en andra gång, serverad med burgundigryta t.v. och tilapia-kokossås t.h. Burp!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.