tisdag 8 augusti 2017

Mommos plättpanna

En av de gjutjärnspannorna som vi båda (tror jag) saknat mest, under vår tvåmånader långa separation från vårt bohag, är min mommos gamla plättpanna för 4 småplättar. Den kom äntligen i användning igen nu senaste söndag när jag vaknade och kände ett oemotståndligt behov av plättar eller pannkakor. Med endast majsmjöl i skåpen för tillfället, och inget bakpulver, blev det lite att improvisera fram ett recept, vilket är den vanliga vägen i det här hushållet. Visst har vi många bra recept och ett antal fina kokböcker, men när det kommer till att laga mat efter recept brukar det sluta med att vi ändå lägger till och tar bort ingredienser enligt eget tycke. Söndagens plättar påminde mer om amerikanska pannkakor, men saknade lite av tjockleken i och med avsaknaden av bakpulvret. Slutresultatet fungerade däremot riktigt bra som frukost, serverade med sirap och såklart hade vi också kaffe och apelsinjuice.


Mommos gamla plättpannan gjorde bra ifrån sig, vilket den brukat göra. Kan däremot inte komma ihåg att plättarna någonsin blivit så jämnt runda och lätta att svänga. En nostalgitripp, en smak av hem, och det även om smöret är annorlunda här, grädden smakar annorlunda och majsmjöl inte är det vanligaste valet som ingrediens i en plättsmet. Blir inget recept idag, eftersom jag slängde i ingredienserna (3 ägg, lite grädde, majsmjöl, salt, sirap) på måfå, och satte till majsmjölet tills jag fick en ganska tjock smet. Ett par bilder blev det dock, som bevis på att mommos gamla Wärtsilä-plättpanna (ja, firma W har gjort annat än motorer) verkligen tagit sig enda hit, och fungerar lika bra nu som då hon själv stekte plättar i den på vedspisen. ❤


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.