fredag 4 augusti 2017

Rambutan - en frukt med morrhår

När vi senast var till butiken såg vi att de hade rambutan för $2.15 per kilogram, så vi köpte en liten förpackning av dem. Rambutan är släkt med litchi-frukten, som saknar "morrhåren", men smaken är ganska liknande, söt syrlig och med en stor nöt i mitten, som gör att det är omöjligt att få bort allt fruktkött utan att man biter loss delar av själva nöten, och den är bitter kan jag berätta! Inte lika bitter som skalet och nötterna i mangostan-frukten, men tillräckligt för att man inte ska vilja tugga på dem allt för mycket. Det finns typ två sätt att äta dem; skär bort fruktköttet och ät det, eller tugga bort så mycket som möjligt av fruktköttet utan att snaska allt för mycket på den bittra nöten. Hubby läste på internet att nötterna kan rostas, och då får de tydligen lite hallucinogena egenskaper. Men allt som står på internet är ju inte sant, så ingen risk att vi börjar testa nåt sånt. 😉
 

Rambutan i sitt skal

"Öppnad" rambutan.

Frukterna utan skal. Nöten i mitten är ungefär dubbelt så stor som en mandel, vilket är cirka halva frukten.
Vi har tidigare ätit inlagd litchi, men den färska rambutansmaken är nog aningen godare! Synd bara att fruktköttet ska sitta så bra fast i nöten. Vi kommer att peta fruktkött från tänderna ett par dagar efter det här.... Men gott var det! 😁 Och som hubby sa; han är litchi underlig.. 😃

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.