lördag 2 september 2017

Sovmorgon och lördagsfrukost

Lördagen till ära sov vi lite längre (jag vaknade "först" klockan 07:52, men fortsatte att vila ögonen eftersom hubby sov gott ännu ett par timmar). Vi steg upp först efter klockan 10 och lagade frukosten tillsammans. Idag blev det pannkakor på majs- och yucamjöl, mortadella-lök-pyttipanna och (för första gången på länge) bacon! Till pannkakorna åt vi dessutom hemlagad passionsfrukt-papaya-sylt, som jag gjorde i början på veckan. Såklart hade vi kaffe till frukosten, som det faktiskt blivit så gott som alla morgnar sedan vi kom till Panama. Gotta var det idag igen med en ordentlig frukost!
Vi har ganska ofta satt lite mer tid och energi på vad vi äter på lördags- och söndagsmorgnarna, och idag var inget undantag. Det känns trevligt att kunna laga morgonmålet tillsammans utan stress, och då fungerar faktiskt vårt en-persons-kök riktigt bra, speciellt då vi delar på uppgifterna och kan hållas i var sin ända . Här under finns recepten på passionsfrukt-papaya-sylten och pannkakorna. 


Passionsfrukt-papaya-sylt

Saften + fröna av 4 passionsfrukter (ca 3dl)
2 dl brunt socker
Fruktköttet av 1 papaya (ca3 dl puré)
Kranvatten ca 1dl (för att skölja ut det sista av purén ur matblendern)
saften av 1 lime (ca 2 msk)

Tydligen finns det även orange limefrukter här i Panama

Koka upp saften och fröna av passionsfrukterna och sockret.
Låt koka ca 5 - 10 minuter. Skumma gärna bort en del av skummet som bildas på ytan.
Under tiden; gröp ur papayan (släng skalet och fröna). Kör fruktköttet till en puré i en matblender eller med en stavmix. Pressa saften ur limen.
Häll i papayapurén och limesaften i passionsfrukts-socker-blandningen, använd max 1dl vatten för att få ut den sista purén ur blendern. Låt koka ca 10 minuter eller mer, beroende på hur mycket du vill reducera den. Smaka gärna på sylten medan den kokar, men var försiktig - kokande socker är väldigt hett! Ta bort det mesta skummet på ytan medan sylten kokar. Det är ett enkelt sätt att få en klarare sylt. Skummet bildar nämligen (precis som i soppor) ljusare klimpar som gör vätskan grumlig.

Häll sylten i steriliserade burkar (koka upp i vatten eller använd ren sprit (38% eller starkare) för att rengöra de torra burkarna). Låt svalna och förvara kallt. Kan hända att de klarar av svalt då de är oöppnade, men vi har varken svalskåp eller jordkällare, så innetemperaturen ligger ganska konstant över + 25 grader, vilket är för varmt i mitt tycke för hemlagad sylt.
Det bruna sockret gav sylten en djupare, rödare nyans än med vitt socker.

Pannkakor på majs- och yucamjöl

2 ägg
3 dl grädde
2 dl majsmjöl
0,5 dl yucamjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Vispa ihop ägg och grädde. Rör ihop de torra ingredienserna separat, och vispa ner i ägg-grädd-blandningen. Låt vila en stund (ca 5-10 minuter för att tjockna till). Stek i plättpanna med smör.

Blir blandningen för lös är det bara att blanda i mera mjöl av valfri sort, 1 msk åt gången tills du har önskad konsistens. Är konsistensen för tjock är det bara att lägga i mer vätska; grädde, mjölk eller vatten fungerar bra. Stek gärna ett par pannkakor och testa slutresultatet så det inte blir en för tjock/lös smet. Jag stekte pannkakorna i mommos gamla gjutjärnspanna för 4 plättar, men använd det du har. Konsistensen på pannkakorna blir ganska så luftiga och sköra, så de kan bli lite svåra att svänga. Servera gärna pannkakorna som nygräddade med önskat tilltugg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.