Jahapp, så var det 6 november och Svenska dagen. Vi har varit lite dåliga på fira de finländska märkesdagarna, och vi verkar inte vara så bra på de panamanska heller. 🙄 Kanske det blir mer firat när Finland fyller 100 år om en månad - om Tobias ens är hemma då. Ser ut att kunna bli en arbetsresa i slutet av månaden, om allt går som planerat för firmaW... Nåja, framtiden får visa hur det går med att fira diverse högtider och bemärkelsedagar; det är ju inte som att vi varit så jätteduktiga på det medan vi ännu bodde i Finland. 😉 God mat gör vi ju oberoende, eller försöker i alla fall.
Igår morse åt vi igen en "typisk" frukost här i hushållet. Förutom det vanliga stekta ägget och någon form av lokalt protein (igår var det råkorv, köpt djupfryst, påminner om julkorv), hade vi bacon, hemlagad tomat-persilje-vårlök-culantro*-salsa med lime och en "majskaka" ('tortilla de maíz' heter de på spanska, och de innehåller majs, olja, yuca och salt) serverad med lite lokal färskost (som bondost/brödost men utan gnisslandet). Vi har funderat lite på det där att servera majskakan med färskost - vilket verkar vara det lokala sättet - men efter att vi nu testat på det med lokal ost förstår vi lite bättre varför man gör så; det funkar riktigt bra! I butiken har vi sett minst tre olika varianter av sådana majskakor, och förutom den vanliga gula majsen finns det en variant som är gjord på vit majs, och en variant som har osten färdigt inne i smeten. De förekommer också i lite olika storlekar. Får man majskakan stekt/friterad så att den blir knaprig på båda sidorna är inte den degiga konsistensen så farlig heller.
*Culantro-info;
Culantro, kallas även cimarrón, chicoria, cilantro ancho, cilantro habanero, alcapate. Kärt barn har många namn, och de flesta spansktalande länderna har egna namn även på den här växten.
Vetenskapligt namn: Eryngium foetidum
Culantro är en lokal tistelväxt som smakar ganska exakt samma som koriander, men inte ger samma bieffekt som jag får av koriander: huvudvärk. Culantro är en av de örterna som verkar användas i de flesta panamanska rätterna, och den fungerar i princip på samma sätt som koriandern då man kan äta den rå eller tillredd. Vi har använt den på i salsor och sallader, och kokad i såser i små mängder. Den tar ganska fort över om man sätter för mycket av den, och vissa menar att den är starkare i smaken än koriandern. Första gången vi testade culantro hackade vi den rå och satte i tortillaplättar tillsammans med bland annat höna, sallad och färsk lök, och pressade lite färsk lime på salladen och culantron. Fungerade riktigt bra i små mängder!
På lördagen var vi alltså ute en liten halvtimme och gick lite här i Woodlands, och det blev också några bilder tagna. Tobias gick nästan hela tiden ett par-tre meter framför mig, men stannade vänligt nog och väntade då jag gång på gång stannat för att fotografera någon växt eller en ny vinkel av området. Uppfriskande med promenader - speciellt om det inte är +30 grader ute.
Några nya bekantskaper från växtvärlden blev det också. Vi kunde konstatera att delar av det området som höll på att byggas när vi flyttade hit och som såg ut som en rödbrun leråker ännu i början av augusti nu har färdiga husrader med gräsmattor, buskar och träd. Undrar om det här området någonsin blir färdigt... En positiv sak med allt byggarbete är ju att det dyker upp nytt att se hela tiden så länge man orkar ut och promenera lite. 😊
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.