måndag 15 juni 2020

Kryddbygge: Tandoori-krydda

Ibland hittar man ett recept på en kryddblandning som man vill göra på nytt och på nytt, och den här blandningen med Tandoori-kryddning från DietDoctor.com (receptet borde finnas bakom betalmur, om jag inte kommer helt fel ihåg) är en av våra favoritkryddor. Helt enligt receptet går vi ju sällan och lite ändringar från originalreceptet blev det ju, men den här gången lyckades jag till och med följa mitt eget recept! Kryddblandningen passar till det mesta, men vi har använt den främst till helstekt höna, ugnsstekt grismage och grillade hönsbitar. Tack vare gurkmejan i kryddblandningen så får maten dessutom en gul nyans, vilket är lite mer exotiskt än de olika gråa nyanserna som endast saltat och pepprat kött brukar få - speciellt om de inte heller brynas eller grillas. Receptet hittar du nedan!



Receptet - så som jag gjorde det - innehåller alltså följande kryddor:

1 msk grovkornigt havssalt
1½ msk korianderfrön (mosade i mortel eller blender med grovkornigt havssalt)
1 msk malen ingefära
1 msk cayennepeppar
1 msk paprika (vanlig, inte extra het eller rökig eller extra söt)
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin (mald)
½ tsk malen muskotnöt (måste inte vara från Grenada 😉)



Mitten uppe (kl.12) och medsols: Gurkmeja, paprika, cayenne, spiskummin, muskotnöt, 
och knappt synligt i mitten under allting är ingefäran.

Jag mätte upp de färdigt malda kryddorna i en skål, och satte korianderfröna med det grova havssaltet i morteln. Bara att mortla ihop dem till en någorlunda finmalen konsistens.



När man fått önskad grovlek på koriandern och saltkornen är det bara att röra ihop alla kryddorna i skålen plus salt-korianderblandingen till en jämn konsistens och sätta i en tättförslutande glasburk (eller annan önskad förpackning). Det lönar sig att skriva på lappen eller locket vad det är och tillverkningsdatum. På så sätt är det lite lättare att hitta det då man söker i kryddskåpet, speciellt om man har många liknande burkar med olika blandningar där, vilket vi brukar ha mest hela tiden...



Den här mängden brukar hålla ett knappt halvår för oss (gjorde förra satsen i början av december 2019), och räcker för att krydda minst ett halvdussin hela hönor, eftersom det är frågan om en väldigt aromatisk kryddblandning. Den kommer speciellt till sin fördel på grillat, då rökigheten ger en extra doft- och smakdimension. Om det smakar som äkta tandoori kan vi tyvärr inte kommentera, eftersom ingendera av oss har ätit äkta tandoori ännu. Smaken är såklart också som baken, så den här versionen av kryddning kanske inte passar allas smaklökar, men vi rekommenderar varmt den. 😋

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.