tisdag 5 januari 2021

Favorit i repris: Skaldjurssoppa på sillsallad

För något år sedan gjorde vi en lite annorlunda soppa på resterna av julens sillsallad dvs rosolli med anjovis. Då blev det med smörstekta hummerstjärtar som tilltugg, och nu blev det ett nytt försök med cangrejo rojos (dvs röda räkor) och dillgravad corvina. För att vara säkra på att ha alla ingredienser frös vi in sista sillsalladen, så den säkert inte sku gå hädan då vi ville laga soppan till nyår. Våra traditionella skaldjurssoppor brukar vara ganska enkla, med minimalt antal steg och ingredienser, och den här är inget undantag, då de mesta smakerna kommer från buljongen och sillsalladen.


Receptet jag använde är från julen 2017 och lyder som följande för 2 personer:

Buljongen:

2 hummerstjärtar, skalet taget i bitar
lite smör att steka skalet i
ca 5 dl vatten för skaldjursbuljongen
1½ dl hackade, övermogna tomater
2 msk pesto

Själva soppan:

3 dl sillsallad (eller rosolli + anjovis)
1 msk smör + några tsk baconfett att steka hummerköttet i
dill, salt och peppar efter smak

Sillsalladen i sig består av kokt rödbeta, kokt morot, kokt potatis, rödlök, saltgurka och anjovis med kapris - olja och allt. Istället för hummer hade vi nu då 11 st hela röda räkor, skalade och putsade. Skalen brynas i lite smör, och sedan kokas de tillsammans med tomaterna och peston till skaldjursbuljong, som är basen för soppan. Själva rökstjärtarna sattes åt sidan och fick torka lite för att de ska få en bättre yta då de steks.

Koka buljongen en kvart eller mer. Sila. Sätt med sillsalladen i buljongen och låt soppan koka upp. Salta, peppra och sätt med hackad/torkad dill enligt smak. Stek önskade skaldjur eller fiskbitar snabbt i smör och placera i en hög i mitten av soppskålen tillsmmans med en del av smöret. Garnera med en liten kvist färsk dill om så önskas. 

Räkorna stektes i brynat smör, så de fick en ordentlig karamelliserad smak. Smöret satte vi med i den upphällda soppan med räkorna och några bitar gravad corvina. Utseendemässigt blev det kanske lite konstigt eftersom smöret blev och flyta ovanpå soppan, men smakkombinationen var lyckad. Soppan var också förvånansvärt mättande, troligen på grund av smöret.

En lite annorlunda soppa, men väl värt ett försök om man har sillsalladskvoten fylld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.