tisdag 15 augusti 2017

Ananasplantering och örtsådd

 

Äntligen lyckades vi skaffa mylla och krukor åt ananassarna! Var igår till Novey efter krukor (och lite annat icke-växtrelaterat också), och till min stora förtjusning hade de mylla där! Vi har varit in där några gånger, men nu först märkte jag myllan, men så har vi ju haft betydligt mer brådskande saker att köpa därifrån, och krukavdelningen har bara blivit snabbt förbigången. Med tanke på rötternas längd började det vara på tiden att de sku få komma i jord, och idag blev det då äntligen av.
 
 
Hubby hade tagit reda på att ananassarna behöver ca 6" (dvs kring 16cm?) med mylla, så valet av krukor påverkades lite av den informationen. Noveys utbud av krukor är ganska varierande, och tittade både på plast-, keramik- och terrakottakrukor. Är inte så lätt att köpa krukor när man måste fundera på en del andra saker än vilken kruka man gillar... Vilken sorts kruka framhäver växterna? Ska vi ha två olika krukor eller två identiska? Är det ananassarna eller krukorna som är i fokus? Materialet? Färgen? Utan eller med hål i botten? Hur stora krukor? Vilka passar in på balkongen? Hur ser det ut efter en vecka, en månad, ett år? Vilka kommer att passa in med eventuella kommande växter? Stod säkert en kvart och kände och petade på ett antal olika varianter. Kollade priser och jämförde material och visualiserade hur rötterna sku rymmas i de olika krukorna.
 

Efter att ha funderat och funderat blev det två terrakottakrukor (egentligen menade för lökväxter) med fat. De "andas" och suger fukten ur myllan i sig, så myllan torkar visserligen snabbare ut än i plastkrukor, men de kändes som ett bättre alternativ, både estetiskt och odlingsmässigt. Dessutom rinner eventuellt överlopps vatten genom hålet i botten, så risken för drunkning är obefintlig. Får se om ananassarna är av samma åsikt och överlever chocken att komma i jord och flyttas ut på balkongen i skuggan och fram för allt värmen. Balkongen är ändå betydligt ljusare än köksfönstret, så lika bra att vänja dem sakta med dagsljuset.
 


Några iakttagelser
 
Kronan: Den första ananaskronan torkade ca 2 veckor "på huvudet" dvs upp och ner, medan den andra låg på sidan den mesta tiden av sin 2 veckors torkperiod. Den vägrade helt enkelt att hållas upp och ner efter ett par dagar, och eftersom vi ingendera har erfarenhet av ananasodling var det ett bra tillfälle att testa två olika torkningssätt. Bra att testa om vi sku råka köpa en färsk ananas, och vilja försöka lägga den till farmen. Och bra så, för den andra kronan hade gjort rötter redan före de nedersta 2-3 cm av bladen skalades bort och basen sattes i vatten. Den andra kronan gjorde också betydligt snabbare nya rötter när den väl kom i vattenglaset, och de växte väldigt fort på längden. Så slutsatsen är väl av det experimentet att det fungerar bättre att få igång rotbildningen om kronan ligger, vilket den sku göra om frukten ätits och kronan slängts på marken. Ganska naturligt, nu när jag tänker efter...

Byte av vatten: Jag försökte komma ihåg att byta vatten i glaset/glasburken varannan dag. Ibland blev det var tredje, men inte mer än det. Viktigast var det att byta det i början, eftersom den torkade delen blev lätt slemmig då den mjuknat upp i vattenbadet. Efter ett par byten hölls vattnet ganska så klart, men rötterna mådde säkert bra av nytt syre i vattnet. Stillastående vatten kan bli ganska geggigt och illaluktande, men vi hade inga sådana problem.

Planteringsjorden: Myllan i sig var svart och verkade ok för ändamålet. Det stod att den var organisk/ekologisk, men vad det betyder i det här sammanhanget i Panama vet jag inte. Jord brukar innehålla diverse mikrober (svampar, virus och sådant som kan orsaka infektioner eller till och med stelkramp), så för säkerhets skull använde jag engångshandskar. De blev nerpackade i och med flytten från Smedsby, så varför inte? Konsistensen på jorden skiljde sig ganska ordentligt från de humusrika planteringsjordarna vi har i Finland; den här jorden är kompakt, sand- och väldigt finkornig med ganska lite klart synlig humus. Men den torde passa det mesta, och den lär inte "falla ihop" på samma sätt som random finskt jordmärke gör, där en stor del av materialet består av torv eller vitmossa.
 
 
Örterna
 
Blev som väntat också lite annat köpt igår. I Smedsby blev vi vana med färska örter, så jag måste ju testa att så lite nu när vi har bättre förhållanden för bland annat basilika. Vi köpte alltså ett miniväxthus för uppdrivning av två olika basilikasorter, där fröna kom i separata påsar och pelletarna sku blötas upp före sådden. Det blev också en "örtlåda", färdigt med mylla och en liten påse fröblandning.
 
Av att döma på fröpåsens innehåll lär det bli mest koriander, men tur nog blev det lite över av de två olika basilikasorterna som kom med pelletarna, så fick sått ett tjugotal extra basilikafrön i örtlådan. Få se då hur länge det tar innan vi har färska örter att lägga i maten och i magen. 😉
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.