måndag 28 augusti 2017

Det grönskar på balkongen

Sakta men säkert börjar det bli grönt på balkongen. Efter lördagens butiksbesök hade jag plötsligt en balkonglåda, tre säckar med jord (små säckar, inte som de 40 liters säckarna jag oftast fick hemsläpade i Smedsby), en liten påse perlite (vulkanisk jordförbättring som ofta används för att få planteringsjorden luftigare eller som täckmaterial på frösådder), två krukor (för ananassar) och 3 små örtplantor samt en gullranka! Kan hända att det blir att skaffa fler krukor och mer mylla inom en snar framtid, eftersom det blev sått lite mer frön förra veckan och några till i helgen. Hittills har det blivit frön av lokala frukter så som lime, mangostan och papaya. Limefröna ser ut att kunna gro, men hur frön av mangostan och papaya fungerar har jag ingen aning om. Ska bli spännande i varje fall och se om de paprikafröna jag sådde och som nu grott ger frukt också, eller om de bara blir långa och skrangliga. Ett av två tomatfrön har också grott, och alla små plantor som hittills dykt upp lär behöva lite mer än 2dl mylla för att trivas och kanske producera några frukter.


De som varit hos oss i Smedsby eller sett bilder därifrån kanske minns att vi hade en stor gullranka i biblioteket/datorhörnan. Hubby har kallat den för gulleranka, och kändes som ett säkert val för vår första krukväxt här i Panama. Speciellt som man kan föröka den med sticklingar, och den tål skugga relativt bra också. För tillfället huserar den på balkongen, men kan hända att den får flytta in i något skede, bara vi hittar en finare kruka än den svarta plastkrukan dem kom i.


Utöver örterna som jag sådde för ett par veckor sedan (längst till vänster + den kvadratiska krukan nästan mitt i bilden) har det alltså blivit ett par ingefärarotknölar, cirka 10 paprikafrön, mangostan (uppe längst till höger), limefrön (runda plastskålen till höger) och nu idag papayafrön (avlånga lilla plastskålen med vit perlite som täckmaterial). Vad det blir av allt det här vet jag alltså inte, men måste ju testa nu när odlingssäsongen inte är begränsad från maj/juni till september. En tomatplanta har också kommit upp bland persiljan i den kvadratiska krukan, så måste kanske flytta den i något skede för att den inte ska kvävas. Borde kanske sluta peta ner frön i närmaste kruka - allt behöver ju inte sås bara för att det går. I ingefäralådan verkar det komma upp något som eventuellt kan klassas som ogräs, men min vana trogen får de växa till sig lite innan jag river upp dem - eller planterar om dem. Allt som jag inte vet vad det är måste ju få en chans att visa sina riktiga blad innan de klassas som ogräs. Kan ju mitt i allt hända att det är något som är värt att spara. Eftersom det finns så mycket vilda växter här som odlas som prydnadsväxter på annat håll, kan man ju inte vara säker på vad det är innan man ser de riktiga bladen.


Basilikorna i pelletarna fick också komma i jorden idag, även om det nu blev en grön basilika-pellet och en pellet med rödbladig basilika i samma lilla kruka. Den rödbladiga är betydligt senare att gro, och är inte alls lika kraftig till växten. Ännu i varje fall, kanske den är tåligare i slutändan? Bara att vänta och se vad det blir av dessa småttingar. I den större örtalådan (till höger i bilden) verkar det främst vara koriandern och den gröna basilikan som grott, men kanske det ändå kommer några andra örter i den i något skede. Stod ju på paketet att det var en blandning av koriander, basilika, timjan, salvia, slätbladig persilja och oregano. 


I lördags blev det alltså köpt en lite större balkonglåda och mera mylla, samt tre små örtplantor; en rosmarin, en timjan och en lavendel. De är nu planterade med ett par små basilika-pelletar, och blandade alltså med perlite i planteringsjorden för att få lite luftigare jord. Planteringslådan har inga hål i botten (ännu?), men det finns två pluggar som man kan dra ur för att få hålen öppnade. Eftersom det inte regnat in några större mängder vatten på balkongen betvivlar jag att hålen behövs, men kan ju vara skäl att fixa till dem om situationen ändras, eller bevattningen blir lite väl generös.


Så här fina är ananassarna och den nyplanterade örtlådan! Känns som att vi gjorde ett bra val med att köpa terrakottakrukor, eftersom som det finns flera olika plastlådor och krukor i samma färgtema, till skillnad från de en- eller flerfärgade plast- eller keramikkrukorna som vi tittade på i Novey. Helheten kommer nog att bli lugnare med samma färgs krukor, speciellt om mina fröexperiment resulterar i en liten djungel av småplantor... Det blir kanske aktuellt att kolla med grannar och kolleger om de vill ha några små plantor om allt som jag sått gror. Eller så blir det helt kallt att slänga de svagaste plantorna, vilket andra hobbyodlare regelbundet sysslar med.


Batatplantan växer också och skjuter nya blad varje vecka, så måste nog skaffa en större kruka åt den också så småningom. I det här skedet är den exotisk mer för bladens skull än för de ätbara knölarna, men om allt går väl kan det ju hända att vi äter egenodlad sötpotatis ännu i år. Hur krukorna är placerade i framtiden är svårt att säga, eftersom jag i det här skedet lite experimenterar med var de olika växterna mår bäst och var de ser trevligast ut. Vi har ju inte direkt solsken i mer än ett par timmar på förmiddagen, men ljust är det ju nog hela dagen. Speciellt jämfört med den skyddade och inglasade balkongen vi hade i Smedsby, där björkarna skymde allt dagsljus från det att de fick löv tills de fällde löven. Det är en ganska stor omställning i odlingstekniken och växtvalet när man ställs inför subtropiska odlingsförhållanden, och man är van med de mörka och kalla finska somrarna. Tur nog verkar växterna växa i en snabbare takt än vad jag är van med, så ifall en sådd går åt skogen är det bara att starta en ny. Det har definitivt sina fördelar med att odlingssäsongen varar året om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.