lördag 21 oktober 2017

Läsglädje och ett "saltigt syltrecept"

Dagens tema är fortsättning på den läsning jag började på efter en tur till Lovisa i december 2016 (tack Ica för en trevlig helg!); Sagor från Midgård av J. R. R. Tolkien, sammanställd och redigerad av hans son Christopher Tolkien. Som så ofta när Halloween och jul närmar sig, känner jag att det är dags att läsa Trilogin om Härskarringen - det var kring jul jag första gången (sträck)läste de böckerna, och allt sedan dess har det varit lite som en tradition att antingen läsa böckerna eller se filmerna. Det här året tänker jag göra både och... ;)


Nå, inlägget ska ju faktiskt handla om gårdagens salsa/sylt som jag kokade ihop och som nu står i kylen och väntar på att användas i valfri rätt. Smaken som sådan blev alltså riktigt bra, och påminner kanske mest om en form av "djävulssylt", så sku tippa på att den passar bra till getost eller annan ost, som en vinägermild relish eller som extra smak i en kryddig gryta. Vill man sätta sin egen prägel på salsan/sylten är det enkelt att smaka av medan man kokar grönsakerna, och lägga till kryddor eller andra grönsaker efter egen smak. Med lite bladselleri kan man enkelt få en mer salsa-smak, speciellt om man minskar mängden socker. Som så ofta då det kommer till recept; de är inga regler, och den egna smakupplevelsen är det viktigaste, inte att följa det skrivna receptet. 


Saltig lök-tomat-paprika-salsa/sylt (utan pectin)

Igår märkte jag att en del av tomaterna och paprikorna i kylen börjat bli lite mjuka. De var i princip helt ok, men så pass mjuka att jag inte ville ha dem i en sallad längre. De såg friska men trötta ut, så jag bestämde att jag skulle slänga ihop en liten "salsa" eller vad man nu kan kalla det. Under kokningen insåg jag att det såg ganska fint ut med de små orange och röda paprikabitarna, så jag bestämde mig för att strunta i matberedaren, och istället lämna salsan/sylten som den var. Visst är det trevligt med släta såser också, men ifall man vill är det ju enkelt att ta och köra den slät i ett senare skede. Ibland är det också trevligt att se vad det är man äter.

Receptet
Slutliga mängden salsa/sylt/relish blev drygt 9dl

Grönsakerna

1½ gullök, hackad (grovt, de största bitarna var ca 1cm x 1cm)
1 tsk färsk rosmarin, hackad (smått)
4 tomater, hackade (smått eftersom jag inte orkade skala dem)
3 små paprikor, hackade (smått)
2 hela vitlökar, hackade (ganska grovt, plattade till dem först med sidan av kniven)

Kryddorna (steg 1)

2 tsk achiote (lokal krydda som ser ut som småsmå röda kapris-formade frukter, men har inte så stark smak. De används nästan uteslutet för färgens skull, och färgar av gör de verkligen! Hela köket fick sig en orangeröd nyans, inklusive mina händer. Tur nog verkar den orangeröda färgen släppa med mycket vatten, men disktrasan ser ut som om den simmat i en currygryta....) Achioten torde gå att bytas ut mot t.ex. paprikapulver, vilket också ger en lite annan smak åt salsan/sylten.
2 tsk grovt salt (i morteln med achioten)
3 msk matolja av valfri sort (i morteln) Försökte mosa achioten för att få loss så mycket som möjligt av färgen, så ifall du använder paprikapulver kan du hoppa över det steget och bara lägga paprikapulvret, saltet (vanligt duger bra) och oljan i en kastrull innan du lägger i resten av kryddorna:
1½ tsk mald svartpeppar
1 tsk mald spiskummin (ger den där typiska texmex-smaken, så kan med fördel sättas betydligt mer om du tänker ha salsan/sylten till tortillas eller tacos)
3 msk socker

Rör ihop kryddorna och oljan, låt dem fräsa en stund för att få ut så mycket smak ur dem som möjligt. Tillsätt löken, rosmarinen och vitlöken i kryddblandningen. Fräs dem en stund tills de börjar bli genomskinliga (inte brända!). Tillsätt sockret och tomaten och paprikan (jag hade ca 6dl totalt tomat och paprika då de var hackade, spad och allt). Låt koka 10 - 15 minuter. Rör om så det inte brinner i botten.


Steg 2

1 dl socker (eller efter egen smak)
1 dl vatten (vid behov. Vätskan avdunstar då man kokar salsan/sylten utan lock)
2 msk rödvinsvinäger (för en mer potent vinägersmak är det bara att sätta till enligt eget tycke)
1½ tsk sriracha eller annan stark chilisås (mängden kan lätt minskas eller ökas beroende på hur stark salsa/sås du vill ha, enklast då genom att vänta med den till sist eftersom chilisåsen oftast blir starkare ju längre den kokar)

Låt koka ytterligare 10 min på medelhög värme. Salsan/sylten behöver inte koka hårt, men sockret ska ha en chans att smälta. Sätt i rena, torra burkar och sätt på locket. Låt svalna innan du lägger dem i kylskåpet (onödigt att värma upp kylen). Salsan/sylten torde hålla nån vecka oöppnade i kylskåpet. Jag fick som sagt dryga 9dl färdig salsa/sylt, så det blev två 450ml stora burkar fyllda ända upp till. 


Inte riktigt lika röda som köpt salsa/sylt, men tror den extra 1dl med vatten som jag satt med gjorde sitt. Dessutom körde jag ju inte salsan/sylten i en matberedare eller med en stavmixer, vilket sku ha gett en jämnare konsistens och troligen en grannare färg - speciellt om jag inte satt till den där extra 1dl med vatten. Smaken är som sagt inte alls dålig som den är nu, så finns en chans att det blir ett nytt försök en annan gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.