Tobias är hemma igen. ❤
Sent på tisdagskvällen, närmare kl.22:30 och efter att han suttit i rusningstrafiken genom Panama City i 2h, kom han äntligen hem. Trött och söndrig efter en fysiskt påfrestande vecka med i medeltal 12h15min långa arbetsdagar. Igår (onsdag) blev en lite lugnare dag för hans del, mest spenderad i soffan här hemma. Kontoret fick vänta tills idag. 😉 Förutom en hel del smutsbyk (inklusive tre diesel- och vaselinindränkta arbetshalare/overaller) hade hubby med sig lite souvenirer från sin arbetsresa; en hel del kryddor från Grenada, ett par flaskor Ron Zacapa Centenario (från taxfree-butiken på flygfältet i Trinidad så visserligen är rommen från Guatemala, men det är en väldigt god rom!) och så hade han också köpt en grön bomullsskjorta åt mig. ❤
Muskotnötter och lagerblad från Grenada. Jepp, lagerblad kan se ut så här också.
En liten "kalebass"-skål full med typiska kryddor på Grenada!
Se bilden nedan:
Små påsar, överst raden från vänster: gurkmeja (riven), curry, nejlika (clove).
Små påsar nästöversta raden: malen ingefära, malen kanel (+ en kanelbit), pimento (även kallad allspice, är inte ett peppar utan frukten av från Pimenta-trädet).
Burken till vänster; malen ingefära
Kanel (bitar), hela muskotnötter (oskalade) + 3 lösa nötter.
De gröna bladen till höger är alltså lagerblad.
Kryddskåpet fick sig en ordentlig påfyllning med både bekanta och nya kryddor. Eller ja, de ända kryddorna vi inte testat tidigare i större utsträckning är muskotnöt (nutmeg) och skalet till nöten (mace). Dessutom är lagerblad (bay leaf) från Grenada lite annorlunda än det som finns i Medelhavsregionen, så ska bli intressant att se hur pass olika smaker de har. De doftar i varje fall väldigt olika! De som finns i Medelhavsområdet har en mer stickande doft som påminner om nejlika, medan de som hubby hämtade nu är mer fruktiga och påminner kanske lite mer om muskotnöten.
Observera att två av kryddorna (clove = nejlika och mace = skalet utanpå muskotnöten) passar speciellt bra till sköldpadda (turtle), vilket inte är direkt ett protein vi tänker testa här i Panama. Vissa menar att sköldpadda smakar som höna, så lika bra att äta höna istället för någon stackars liten sköldpadda, oberoende av hur exotiskt det sku vara att smaka på en Skalman.
Malen ingefära, kokosnötsolja och vanilj-ässens. Ska bli gott!
Romflaskorna i sina rör. Den till vänster har vi smakat på, och den är visserligen stark (40%, så är inte jättestark, den högra är ju faktiskt 43%), men smaken är söt och mjuk. Ser ut som att vi kommer att bli rom-drickare i alla fall. Jämfört med whiskey sticker de bättre rom-sorterna inte alls i munnen. De här romsorterna är i en helt annan dimension jämfört med Captain Morgan och fulsorterna på Alko. Bara att konstatera att vi nöjt oss med dålig rom innan vi nu äntligen förstått hur rom ska smaka. Fast de sämre sorterna passar ju bra i diverse drinkar. 😉
Sist men definitivt inte minst en bild på den skjortan som Tobias köpte åt mig. Lär vara en typisk modell för skjortor i Grenada, men står nog "Made in Thailand" på lappen i nacken. 😂 Det bästa med skjortan (förutom att den är grön) är raderna av gummiband som är sydda så att de spänner åt tyget strategiskt under brösten; man kan ha skjortan även utan BH. Tobias nämnde att det verkade vara normen på Grenada att kvinnorna gick utan BH, vilket låter ganska så skönt. Så att sådant. Inga små mängder souvenirer hubby hämtade hem, och kryddor använder vi ju verkligen i det här hushållet! Få se vad gott vi ska hitta på med de nya kryddorna, och vi lär klara julen i varje fall med den här mängden kanel och nejlika. 😊
Äntligen har ni förstått varifrån rom ska vara😊🖒
SvaraRadera