Lovade här för ett tag sedan åt en kompis, att jag sku ge lite tips inför det första besöket hit till oss här i Panama. För att fler ska kunna ta till sig av de här tipsen blir det i form av ett blogginlägg. Jaa, och de här tipsen är ju inga absoluta sanningar (och jag har säkert glömt en hel del viktiga saker som borde ha varit med), utan just tips, och vissa av dem är givna med en liten baktanke. 😏
Soluppgång lite efter kl 06 och solnegång lite efter kl 18, så ingen midnattssol här inte.
Telefon (och kamera) brukar höra till den obligatoriska packningen, och under en resa brukar man behöva ladda batterierna till sina apparater. Där kommer det ett litet problem då vi talar om finska stöpslar och panamesiska vägguttag och fram för allt elnätets spänning/styrka. Här är nämligen uttagen lite annorlunda än i Finland, så man behöver en "mellandel" (adapter), och till skillnad från spänningen i Finland (230V/50 hertz) är spänningen här i Panama 110V och 60 hertz. Så de apparater som klarar spänningen här i Panama behöver endast en adapter medan de som inte klarar 110V/60hz behöver dessutom en konverterare. Så bra att kolla att telefon- och kameraladdare klarar av spänningen här. Mera info finns på den här sidan om stöpslar och spänningar i världen.
Kläder: Packa för varmt väder och myggor/knott. Medeltemperaturen här är aningen högre än under en finsk sommar, så resväskan behöver inte fyllas med varma kläder. Toppar och korta kjolar är inga dumma alternativ om man vill få lite sol, men kom ihåg att en del restauranger har krav på att man är anständigt klädd för att bli serverad mat. Bekväma skor är bra att ha, speciellt om man vill vandra. Simdräkt behövs också, och ifall man har en tendens att bli röd rekommenderas solkräm. UV-indexet kan vara extremt, och även om det är lite mulet kan man bli röd. Jag vet, jag har testat det. Långärmat och långbyxor är också bra att ha, speciellt om man sitter utomhus sent på kvällen, men det är mer på grund av de enorma mängder med småkryp som gillar smaken av människoblod än på grund av temperaturen/vinden. Myggmedel är alltså bra att ha.
Mer info om vädret finns på internet, t.ex. http://www.holiday-weather.com/panama_canal/averages/
Mer info om vädret finns på internet, t.ex. http://www.holiday-weather.com/panama_canal/averages/
På tal om småkryp... Myggorna här i Panama har vissa små sjukdomar som kan vara skäl att vaccinera sig emot. Framför allt rekommenderas vaccinet mot gula febern, men också vaccin mot hepatit A och hepatit C kan löna sig att ha i skick. Malaria finns det flera olika varianter tydligen, men i varje fall här i trakten är det inte den dödliga strängen. Denguefeber finns också, vilket är lite värre, men över lag är det inga större grejer som man behöver oroa sig för. Kom ihåg att genast ta kontakt med sjukvården i Finland om du börjar känna dig febrig/sjuk när du kommit hem!
Hygien är en bra grej att komma ihåg både under resan hit och på plats. Tvätta händerna med desinficeringsmedel ("handsprit"), undvik att äta suspekt mat, råa grönsaker och sallader och så vidare. För oss som redan fått den lokala bakteriefloran i systemet är vattnet som kommer ur kranen här hemma helt drickbart, men för övrigt så lönar det sig inte att dricka kranvatten eller drinkar med isbitar riktigt var som helst. Vissa säger att det är bra, rent vatten, medan andra säger att kranvattnet inte är drickbart... Vi har inte haft några problem med kranvattnet varken i lägenheterna eller på restaurangerna, men vi åt också mjölksyretabletter de första 1,5 månaderna. Mjölksyretabletter är ett bra tillskott i resapoteket. Kom ihåg att ta med receptet om du har receptbelagda mediciner!
Man kan hitta lite allt möjligt gott att äta och dricka,
men det är bra att komma ihåg vad ens mage tål, så man slipper semester-magbesvär.
men det är bra att komma ihåg vad ens mage tål, så man slipper semester-magbesvär.
Bokningen av biljetter är en stor grej det också. Var ute i god tid ifall du vill ha biljetter för en specifik tid, eftersom det kan hända att priserna stiger - precis som de brukar göra för andra flyg också. Högsäsongen är i början av året, dvs under "sommaren", också känd som torrperioden. Under torrperioden regnar det alltså inte, så vill man "sola och bada med piña colada" är det tiden från halva december till halva april som är bästa tiden att besöka Panama. Kolla gärna in den officiella hemsidan för turister i Panama!
Ifall du har planer på att boka hotell för din vistelse är det bara att boka och anlända, men meddela gärna om och i så fall när du har tid att träffas "på stan". Om du däremot funderar på att boka inkvartering i vårt lilla gästrum eller på soffan, kan det löna sig att kolla att vi har ledigt för den tiden du tänkt vara här och i så fall göra en preliminär bokning. Boka i tid för att försäkra dig om en sovplats! Vi har ett begränsat antal sovplatser och det är först till kvarn som gäller. 😉
Angående turistvisum
Finland finns på Panamas lista över de så kallade vänliga nationer ("friendly nations"), dvs man borde inte behöva ansöka om turistvisum separat då man bokar flygbiljetten. (Bra att kolla upp före avfärd utifall att läget ändats!) Om man har en returbiljett (max tid i landet med turistvisum är 180 dagar) och kan uppge ett hotell eller ett namn och en adress där man ska bo (frågas på flygfältet då man anlänt) borde det inte vara några problem. Vi kom visserligen in utan att ha en detaljerad adress för boendet (uppgav bara Panama Pacifico som adress), men då hade vi ju en hel del andra dokument inklusive en returbiljett. Har man ingen returbiljett är risken väldigt stor att man inte kommer in i landet, men det torde inte vara ett problem för dig som funderar på en två veckor lång semesterresa för att sedan åka hem till avundsjuka kolleger. 😉
Om att deklarera sitt bagage
Det är viktigt att fylla i en resedeklaration där man då fyller i vad man har med sig. Reser flera från samma familj räcker det att en fyller i en blankett, men annars ska varje resenär fylla i en egen. T.ex. kryssa i "food" (sku minnas att de inte hade en separat ruta för godis) på blanketten om du råkar ha finsk salmiak och fazers blå med dig. 😉 Det lönar att kolla vad man får ta med sig (restriktionerna ändrar ibland), men vi rekommenderar att du lämna alla färska varor, även ostar, köttkonserver och alla former av plantdelar/frön hemma. Allt som kan innehålla sjukdomar eller som kan uppfattas som ett hot mot den lokala floran och faunan är förbjudet att ta in i landet. De är däremot inte lika noggranna här som i t.ex. Australien, där mylla/frön på skorna utlöser hysteri, men onödigt att riskera böter eller värre på grund av slarv eller lättja. OBS: Surströmming är definitivt förbjudet! Likaså elddon, vapen, vätskor osv.
Man får ha med sig 500g tobak per person, så flyg helst via Stockholm och köp en stock löst snus per person, även om ni själva inte snusar... Lössnus är hårdvaluta här hos oss 😉 Mängden godis per person ligger på 500g (om vi minns rätt), så packa inte halva kappsäcken med godis (även om de knappast bryr sig om det - men man vet aldrig). När vi anlände till Tocumen, Panama (PTY), hade vi med oss lite godis, snus, kryddor och Tobias receptbelagda mediciner (samt mjölksyretabletter och sådant i necessären), och eftersom vi kryssat i att vi hade mat (godiset och kryddorna), tobak, och mediciner ville de inte ens kolla i våra väskor - vilket de hade gjort någonstans i tullen i Vasa eller på Arlanda. Om det berodde på personalen som var på jobb just då, eller om det är som det brukar vet vi inte. Så bäst att vara ärlig, och lämna hem sådant som inte är tillåtet. Och framför allt: ta inte med knark. Knark är dåligt! Och igen: kom ihåg att deklarera mediciner/tabletter (vi är lite osäkra om mjölksyretabletterna räknas hit, men alla piller kan väl tolkas att vara potentiella mediciner?), och se till att ha receptet till hands om du har receptbelagd medicinering.
Att shoppa i Panama kan gå snabbt och smärtfritt, eller så får du söka den där ena saken i flera veckor, helt beroende på om de råkar ha det du söker i butiken eller inte. Ser du något du vill ha; köp det genast, för det finns ingen garanti för att det finns kvar när du kommer tillbaks nästa gång eller att det finns i följande butik, även om de hör till samma kedja. (Se mer om shoppandet i de två inläggen som handlar om träningen i att vara hemmafru.) Priserna är inte jättebilliga, men vissa varor är prisvärda. Allt importerat har en extra skatt på sig, så lönar sig att fundera vad och var man shoppar - om det är shoppande man vill göra under sin vistelse.
I samband med shoppande finns det ju alltid risken för ficktjuvar, och beroende på var man befinner sig finns det även lite värre kriminella aktiviteter. Undvik alltså (precis som i alla andra storstäder) att vara ett lätt offer. Gå inte ensam, undvik folktomma gator speciellt nattetid, undvik att besöka/gå igenom vissa delar av Panama City, ha pass och plånbok och telefon i en väska med dragkedja (och ha den stängd och under uppsikt!), bär inte dyrbara smycken eller accessoarer... Det där vanliga. Var försiktig helt enkelt.
När det regnar går det bra att springa i butiker, t.ex. i Albrook Mall.
I samband med shoppande finns det ju alltid risken för ficktjuvar, och beroende på var man befinner sig finns det även lite värre kriminella aktiviteter. Undvik alltså (precis som i alla andra storstäder) att vara ett lätt offer. Gå inte ensam, undvik folktomma gator speciellt nattetid, undvik att besöka/gå igenom vissa delar av Panama City, ha pass och plånbok och telefon i en väska med dragkedja (och ha den stängd och under uppsikt!), bär inte dyrbara smycken eller accessoarer... Det där vanliga. Var försiktig helt enkelt.
Trafiken är inget att leka med här heller. Tempot går från hårt till snigelfart - ibland på några sekunder. Vi kör alltid med dörrarna låsta och försöker undvika att köra i mörker. Inte för att skrämma någon, men livssituationen för de fattiga är inte direkt dräglig, och kriminaliteten är hög i vissa områden. Till skillnad från den finländska trafikkulturen ger folk väg i trafiken, och det hela är ett ologiskt men organiserat kaos. Själva trafiksystemet och förarna här i landet förtjänar ett eget blogginlägg i något skede, så lär komma mer om det senare. Tips: gå på toaletten före du åker iväg, eftersom du aldrig vet exakt hur länge en sträcka tar tidsmässigt. Om möjligt: ha med en flaska vatten.
Sist men definitivt inte minst: TÅLAMOD. Vi rekommenderar att du packar med en stor kappsäck med tålamod, och lämnar stressen där hemma. I Panama (precis som överallt i världen) kommer man ingen vart med att stressa, bli irriterad eller rent ut sagt vara oartig. Du kan få vänta 10 - 20 minuter i en kö för ett ärende som tar 2 minuter, men det är som det är. (Vanligaste frasen man hör när man suckar över det; Välkommen till Panama!) Alla är i samma situation (om du inte råkar känna någon och i misstag muta dem, vilket INTE är att rekommendera), och det blir inte bättre av att ropa och skrika eller stampa foten i golvet. Tyvärr, att vänta och köa är en del av kulturen. Var ute i tid, men räkna inte med att alla är det. Samma gäller ute på vägarna, så räkna inte med att hinna göra och se hur mycket som helst på en och samma dag. Värmen gör sitt här också; du orkar helt enkelt inte med samma mängd aktiviteter då det är +40 grader som om det är +20. Ta det lugnt, drick tillräckligt, få i dig tillräckligt med salt, ta en siesta, vandra lugnt (snigelfart enligt finsk standard, men ganska medelhastighet här i landet) och igen; ta det lugnt.
Vi hade ganska svårt att komma in i den här mentaliteten, men tyvärr är det så det går till här, och det finns inget man kan göra för att det ska bli annorlunda. Ett stort problem kan vara att du vill hinna med en massa olika saker på en och samma dag, men på grund av trafiken kan det hända att du i så fall sitter fast i en bil halva dagen på vägen från ställe till ställe. Att undvika rusningstrafiken är nästintill omöjligt, eftersom tidpunkten varierar från dag till dag, men genom att lite kolla kan man i varje fall undvika den då den är som värst, dvs morgon- och eftermiddagstrafiken.
Bra exempel på att träna sitt tålamod; vi fick vänta nästan 30min på en kall sallad i ett nästan tomt café/sushiställe just före lunchrusningen. Helt normalt här i Panama. 😆
Lycka till och välkommen till Panama!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.