onsdag 3 januari 2018

Soppa på sillsallad och hummer

Ibland blir man tvungen att ta det som finns i kylskåpet och slå ihop det till något i hopp om att slutresultatet ska vara ätbart. På tisdagen var det en sådan dag här i hushållet. Trots goda försök blev det ingen "utöver-det-vanliga" nyårsmiddag i år, och sillsalladen som var tänkt till förrätt - liksom de två upptinade hummerstjärtarna - väntade snällt i kylskåpet på att få bli uppätna. I brist på en bättre förklaring blev det alltså en hummer-sillsallad-soppa.



Först skalade jag de två hummerstjärtarna och satte skalen i en kastrull med lite ört/pestosmör och några deciliter vatten för att fräsas upp för att kunna göra en fond/buljong - eller i varje fall en grund för själva soppan. I den här buljongen satte jag med en övermogen tomat, lite mera vatten och lite salt. När den kokat i ungefär en halvtimme silade jag den så att jag fick bort alla skalbitar, men även största delen av örterna och även de mosade tomatbitarna fastnade i silen. Totalt blev det ca 5 dl buljong.


Jag silade buljongen direkt i en annan kastrull och lät den koka upp på nytt. Sedan satte jag med ca 3 dl sillsallad (hemlagad, med ansjovis och kapris istället för sill), lite djupfryst dill, ca ½ dl tärnad tomat (mycket små bitar) och lät den koka i ytterligare 10 minuter. Under tiden stekte jag upp de två hummerstjärnarna i baconfett samt rostade två brödskivor i stekpannan efter hummerstjärtarna. Största delen av hummer-baconfettet satte jag dock med i soppan innan brödskivorna hamnade i stekpannan. Hummerstjärtarna skar jag sedan i bitar och satte dem överst i soppskålarna, där Tobias delat upp soppan. Smörgåsarna fick lite rostbiff på sig, och sedan var det bara att äta.


Under själva matlagningen doftade det helt klart fisksoppa, och även då vi åt kändes det inte som hummersoppa, utan som just fisksoppa. Det gjorde det redan innan jag satte med dillen, så jag tror att det kunnat bli riktigt gott med fisk istället för hummer. Hummern har en lite sötaktig smak, och den fungerade riktigt bra med sillsalladen, vilket jag inte var helt säker på då jag började laga maten. Där ser man: ibland kan det bli helt okej även om man bara slänger ihop något av det som finns i kylskåpet. 😏 Nästa gång vi har lite extra sillsallad så kan hända att det blir att göra en till soppa med fisk istället för hummer. Finns en stor chans att det blir redan i vår, även om det är främst på julen man äter det i vanliga fall. Ska försöka komma ihåg att skriva ner receptet på den medan jag håller på och använda mig av mått istället för endast ögonmått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.