Den senaste månaden har jag sporadiskt hållit på med ett nytt projekt; jag försöker sätta ihop en fotobok med en del av de recept som vi gjort hittills under vår tid här i Panama. En del recept är sådana som också finns här på bloggen, men också nya/andra verkar söka sig in i "resekokboken" (namnet är ännu under utveckling, så ändrar helt säkert ännu innan fotoboken går till printning). Jag har ingen aning om hur slutresultatet blir, och det känns som att receptantalet bara växer och växer ju längre jag petar i designen och försöker tänka på både variationen bland recepten vi använder. Möjligheterna att göra de olika maträtterna t.ex. i Finland påverkar också valet och upplägget en hel del, då man inte alltid har tillgång i andra länder av sådana ingredienser som vi har i vår lokala butik.
Ibland är det skönt att veta att jag alltid får ärlig respons av Hubby, även då det inte är bara positivt. Det är så lätt att bli blind för sina egna stavfel och ordval, och som de flesta som känner mig vet, så älskar jag att skriva alldeles för långa texter. Recept är inga undantag... Det blir nog att välja bort en hel del recept ännu, men vilka det blir kan bli lite utmanande. Kanske blir det att satsa på de recept vi själva är förtjusta i, och speciellt då också sådana som vi vet att fungerar med finländska råvaror.
Ett första utkast av första uppslaget börjar ta form...
Ibland är det skönt att veta att jag alltid får ärlig respons av Hubby, även då det inte är bara positivt. Det är så lätt att bli blind för sina egna stavfel och ordval, och som de flesta som känner mig vet, så älskar jag att skriva alldeles för långa texter. Recept är inga undantag... Det blir nog att välja bort en hel del recept ännu, men vilka det blir kan bli lite utmanande. Kanske blir det att satsa på de recept vi själva är förtjusta i, och speciellt då också sådana som vi vet att fungerar med finländska råvaror.
En början är det i alla fall! Var det slutar är en helt annan sak, men nu finns det lite att jobba med. Bilder på mat vi ätit ute på restauranger/lunchställen hör också ihop med de maträtter vi själva testar att göra här hemma, och både patacones och yuca fritas åt vi först på restaurange innan vi ens kom oss för att börja göra något sådant själva. Dessutom ger de här maträtterna en bra bild av matkulturen - om än på restaurangnivå - här i landet.
Fotoböcker är tyvärr inga billiga saker, så det kommer nog inte att bli någon tvåsiffrig upplaga, men mer än ett exemplar blir det nog, så att vi kan se hur det ser ut i tryckt format. Det brukar alltid smyga in sig några stavfel hur noga jag än korrekturläser mina egna texter... Största problemet är väl att det inte är så där bara att beställa fotoböcker hit till oss, så troligen kommer själva boken att bli beställd till Finland, till någon "matkritiker" där, som sedan kan göra egna iakttagelser och ge respons på helheten innan fler exempel blir beställda. Förutsatt att det går att spara själva fotoboken för fler beställningar, vilket i skrivandes stund verkar gå att göra så länge jag inte raderar den själv i misstag.
Vissa saker har vi inte så detaljerade recept på, men kanske det blir gjort i framtiden?
Boken har en del hel- och halvtomma sidor ännu, så få se vad det blir för recept.... Jag vet att det här inte är en riktig kokbok, utgiven av ett förlag och inkomstbringande för min del, men själva tanken på det här projektet känns bra och den tid jag har satt ner på det hittills har inte varit bortkastad på något sätt. Dessutom ska det bli roligt att se hur våra egna recept ser ut i tryckt form med våra egna fotografier av maten bredvid. Det lär i alla fall kunna bli ett litet matrelaterat minne från tiden här i Panama, vilket inte är så dumt det heller. 😊
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.