De senaste veckorna har igen gått alldeles för fort. Jag har fortsatt att peta i vår "receptsamling", och vi har därför gjort både Ropa Vieja och Sancocho, båda två typiska panamanska rätter. Det har till och med bakats kokos-chokladkex här hos oss, och det brukar inte hända allt för ofta! Receptet hittar du i inlägget, men som alltid är temperaturen och tiden lite oklara, eftersom gasugnar inte är lika samarbetsvilliga med att ge jämn temperatur som elektriska ugnar med cirkulation. Väderleksmässigt har vi haft ett och annat åskväder, och regnperioden börjar komma igång på allvar. På andra sidan kanalen har de haft ordentliga översvämningar till och med, vilket inte är så roligt för dem vars bilar flutit iväg. Det märks klart att regnfronterna som kommer österifrån sällan orkar sig över Panamakanalen, så hittills har vi klarat oss utan större problem.
Kokos-chokokex
Kokos-chokokex (ca 12 st)
Receptet är enkelt:
2 ägg vispade med 1½ dl socker. Häll med 1 dl smält smör (saltat). Blanda ½ dl plus 2 - 3 msk kokosmjöl med ½ tsk bakpulver, och lägg med ca 1½ dl chokladbitar (jag använde färdiga semisöta chokladdroppar, men det går säkert lika bra att hacka vanlig hushållschoklad eller annan valfri sort, och varför inte lägga med lite mandelflarn eller andra nötbitar). Sätt gärna med ½ tsk vaniljessance eller vaniljsocker för extra mumsighetsfaktor. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite mellanrum då de kan rinna ut en del, och grädda i 150 - 175 grade C tills de fått färg. Tog ca 20 - 30 min för mig, men det kan gå snabbare i en elektrisk ugn. Huvudsaken är att de är klara och lite sega i mitten, och att sockret bildar en knaprig yta då de svalnat lite.
Tobias gav de här kexen vitsordet 11 av 10, så helt klart en vinnare i det här hushållet. 👍
Utöver kexen har det blivit lagat lite ny pesto, olika spagettirätter och en och annan rostbiff. Pannkakor med chokodroppar blev det också en dag till frukost, och de fungerade bra som kalla också.
De mer klassiska panamanska recepten vi testat är alltså Ropa Vieja (gamla kläder) och Sancocho (soppa på höna). De kommer båda att finnas i receptsamlingen, men vi kommer nog att få fundera om med kryddningen. Enligt recepten vi tog inspiration från skulle det vara 4 chilifrukter och 4 jalapeñon, men redan 2 jalapeñon gjorde vår köttgryta så stark att vi fick lov att sätta en stor klick smetana/sour cream på den för att det sku gå att äta den. Det positiva är ju att till skillnad från chilifrukter så ger jalapeñon en kick som försvinner ganska fort efter att man ätit dem, och det bränner inte flera timmar efteråt. Eller i varje fall inte lika länge som med chilifrukter. Recepten på dessa två ska jag sätta i ett eget inlägg i något skede, men egentligen är de inte såååååå speciella.
Ute regnar det som sagt nästan varje dag nu, men tyvärr kommer det inte in så mycket vatten på växterna så att de sku klara sig endast på det, och de dagliga bevattningsseremonierna fortsätter. Jag har börjat fundera över hur mina småttingar ska klara sig då vi besöker Finland i sommar, men det finns en ganska stor risk att en del av dem helt kallt kommer att ducka under om vi inte får hjälp av någon som kan komma och vattna dem med jämna mellanrum. Lite bevattningsbyggen blir det säkert, men hur de fungerar i längden är ju en helt annan sak. 😔 I värsta fall blir det att försöka få en del av växterna i andras vård under tiden vi är borta, eller att ge bort en del av dem.
Som de flesta kanske vet har vi haft en ganska glutenuteslutande diet de senaste åren, men nu har jag en testperiod på gång då jag inte utesluter glutenet, utan i stället tar så kallade glutenspjälkande enzymer i pillerform. Tanken är att jag kanske kan äta små mängder med gluten och på så sätt minska "men vad ska Ida äta?"-problematiken i framtiden, speciellt då under vår Finlandsresa. Jag kommer att hålla er uppdaterade hur det går, men efter dagens lunchsmörgås med lokalt bröd, rostbiff, lök, tomat, saltgurka och ost har jag efter nästan 4h inte några känningar av glutenet. Pillren är alltså inte ett botemedel, men kanske kan de göra tillvaron lite enklare för både mig och andra. Kanske. Vi får se. 😊
En liten avslutningsparentes;
Sista snusprillan blev just utspottad, och nu är jag helt utan snus. Orsaken till detta är att jag redan funderat sluta en längre tid, främst av ekonomiska orsaker, då det helt klart är ett onödigt pengahål som inte ger några direkta fördelar. Kanske det sku vara bra att tänka på att det också är bra ur en hälsosynvinkel, då snus inte är helt hälsosamt i det långa loppet. Nå, vill bara poängtera att det inte är andra underliggande orsaker, då en eller två eventuellt drar slutsatsen att det kanske kan bero på familjeökning. Så är fallet alltså inte. Tyvärr. Tobias är aningen orolig över hur jag kommer att reagera och hur det kommer att påverka hans existens med att ha frugan utan snus... 😂
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.