söndag 1 april 2018

Havsdjurssoppa: Sopa de mariscos

Påskmaten här i Panama innebär fisk och skaldjur i varierande former, och vi ville försöka hålla oss till de lokala matsederna i viss mån. (Bacon till frukost kanske kan räknas som fisk?) En av de sopporna vi smakat på här i landet är sopa de mariscos, en soppa som i princip kan göras på vilka fiskar, skaldjur eller havsvidunder man har tillgång till och vill använda. Vi valde att göra en som innehåller tilapia (som för övrigt räknas som skräpfisk av lokalbefolkningen), jätteräkor (djupfrysta de också, råa visserligen) och en musselsort som heter concha negra på spanska (sega typer, och måste kokas ganska länge för att bli tuggbara). För övrigt påminner soppan om en tomatsoppa, och tog ca 1½h att tillreda (plus tid för förberedelser). Till soppan serverade vi - helt enligt lokal tradition - kokt ris, format i en rund mugg, på en separat tallrik. Riktigt gott blev det, och tur det, för det blev 6 ordentliga portioner!


Jämfört med de två versionerna av sopa de mariscos som vi har smakat på här i Panama, lyckades vi i alla fall få kryddorna rätt, men mängderna är ju som alltid lite svåra att uppskatta när man kryddar enligt smak och tycke. Dessutom är kryddorna här inte alltid likadanna som de man får i Finland, så bäst att börja med mindre mängder, smaka av och sätta till mer efter behov. Färgerna i soppan är inte alls dåliga de heller. Som sagt beror smaken på den slutgiltiga soppan mycket på vilka skaldjur/fiskar man använder, så troligen är det lite svårt att återskapa en identisk smakupplevelse från en gång till en annan. 😉


Receptet (med ungefärliga mått) så som vi gjorde soppan

1 stor morot, skivad
½ bladselleri, hackad i bitar (ca 3dl totalt)
1 stor gullök, grovt hackad
1 hel vitlök, grovt hackad
1 stor majskolv, kornen skurna av kolven*
2 burkar tomatkross (ca 400g per styck, men mer är aldrig fel) + 1 liter vatten
gurkmeja (ca ½ tsk)
paprikapulver (ett par skak med burken, ½ - 1 tsk beroende på smak och tycke)
chili (några små nypor, enligt smak)
svartpeppar (ca ½ tsk)
oregano (några nypor)
1 - 2 msk socker, eventuellt mer beroende på smak
salt (1 - 2 tsk, kanske mer beroende på smak och tycke)
455g concha negra musslor**
3 tilapiafiléer, tinade och skurna i ganska stora bitar
6 jätteräkstjärtar, skalade och rensade

Förbered de råa grönsakerna (tvätta/skala/hacka/skiva). Fräs upp löken, vitlöken, bladsellerin och moroten i en skvätt olja i kastrullen (vi använde en 7,5 liter stor kastrull och den räckte mer än väl). Häll med tomatkrosset, vattnet och majskornen. Krydda. Koka ca 10 minuter och sätt med musslorna (obs! concha negra är sega, och behövde koka 1h för att inte vara sega som tuggummi!). Låt koka i minst en timme (med locket på ca halva tiden), smaka av och sätt till kryddor, salt, socker eller vatten vid behov. Smaken på soppan påverkades inte nämnvärt av tilapian eller jätteräkstjärtarna, så se till att smaken är bra innan du sätter med dem i soppan. Koka riset i en separat kastrull så att det är klart då du sätter med fisken och räkorna. Låt soppan koka max 5 - 10 minuter efter att fisken och räkorna är medsatta, annars kokar fisken sönder och räkorna blir sega.***

* Färsk majs går säkert bra att ersätta med majskorn på burk eller "grillmajs", men minska eventuellt sockermängden i soppan isåfall, då majskorn på burk/färdigt kokade majskolvar ofta är sötare än färsk majs.
** Alternativt kan man sätta med fiskbuljong (hemlagad eller köpt) för att få en starkare fisksmak i soppan. För vår soppa gav concha negra en stark havssmak, och annars också använder vi inte buljongtärningar i vår matlagning. Eventuellt kunde man koka färska blåmusslor och använda kokspadet för soppan.
*** Använder du snabbt tillredda protein så som fisk eller råa musslor ska de koka endast några minuter för att behålla sin form, textur och smak. Färdigt tillredda protein så som räkor eller blåmusslor ska egentligen bara bli uppkokade pånytt, inte kokas ytterligare.


En liten hypotetisk tanke: Kanske man kunde koka lite kombu (japanskt sjögräs med umamismak) i vatten som man sedan använder i soppan? Bara för att få havssmaken starkare. Vi har inte hittat kombu här i Panama, så vi har tyvärr ingen större erfarenhet av hur det sku fungera, men kanske någon annan är mer insatt i det? Kommentera gärna om du testat det - eller något av våra recept! 😊 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.