måndag 4 juni 2018

Så var det juni månad

Tydligen har de senaste veckorna gått lika snabbt som de övriga hittills, och nu har vi snart varit i Panama ett helt år. Konstigt. Det känns inte så länge, men när man ser nytagna bilder på mina syskonbarn och andras småttingar känner man nästan inte igen dem längre, så pass mycket har de vuxit. Här har vi också vuxit lite, mest kanske på bredden men också lite som människor och personer. Trots att vi inte behärskar det spanska språket ännu så har vi i alla fall lärt oss en del nya ord och framför allt har vi lärt oss mer om landet och om folket. Förra fredagen hade Tobias enhet grillning på kontoret och då lärde vi oss bland annat att en stor del av de lokala anställda gillar finsk ärtsoppa. 😉 Ärtsoppan kokade jag som förrätt, dvs så att det sku finnas nåt att äta medan köttet, korven och broilerspetten grillades. Till det serverades Robertas Caipirumba och ljust bröd, så varken rågbröd, hackad lök eller Turun Sinappi blev det. Kanske jag vågar mig på rågbrödsbakande i något skede, då det ju faktiskt finns rågmjöl i vår lokala Riba Smith ibland. 😏Fredagens soppa blev inte den bästa ärtsoppan jag kokat här i Panama, men helt klart ätbart. Det är lite utmanande att fyrdubblera ett recept som man inte ens har nerskrivet... Det blev i alla fall inte ärtsoppa i en vecka för oss då det inte ens fyllde en muminmugg när vi skrapade ut det sista ur kastrullen här hemma.


En ganska imponerande mängd soppa i vår nya kastrull som drar lite på 22 liter, så totalt blev det (uppskattat) närmare 12 liter soppa. Kastrullen är inköpt på PriceSmart och enkom för ärtsoppskok för folket på kontoret. Det blev lite på 1kg kött (med ben) per 340g torkade gröna ärter och 1 stor gul lök på detsamma, så inte direkt de vanliga proportionerna, men ingen klagade på kötthalten i alla fall. 😁 Totalt blev det alltså de fyrdubbla mängderna, och jag plockade bort alla ben och broskbitar från köttet innan jag satte med det i soppan.


Recept (inte den fyrdubbla satsen)
Ärtsoppa

340g torkade gröna ärter. Blötlagda över natten, kokade i nytt vatten så att det täcker ärterna 1 - 2 cm. Sätt med en stor gullök, hel, halverad eller hackad enligt önskemål. Salta enligt smak och tycke, likaså med den torkade timjanen. Lämna bort timjanen om så önskas.
Koka ärterna tills de faller sönder och vätskan blir tjock-isch, ca 3 - 4 timmar brukar räcka.

ca 1kg griskött med ben, t.ex. baby ribs eller mage/sida (utan skinn, vilket de alltid nästan lämnar kvar här i butikerna). Skär i mindre bitar och koka i ordentligt saltat&pepprat vatten tills köttet faller av benen. Brukar ta kring 2h, ev. kortare beroende på köttet. Plocka upp köttet, ta bort ben och brosk och sätt köttet åt sidan. Häll med köttet i soppan då ärterna är klara och låt soppan koka upp igen. Servera med önskade tillbehör: finhackad lök, senap, ost, rågbröd mm.

🐖

Receptsamlingen börjar nu vara klar, vi har båda gått igenom den på jakt efter skriv- och slarvfel, och de första exemplaren ska beställas den här veckan! Så om du har tur kan det hända att det finns ett färdigt utprintat exemplar av fotoboken/receptsamlingen i en väska nära dig (i Finland då såklart) om någon vecka. 😉 Ingen aning om hur den kommer att se ut som utprintad version, så vi kommer inte att beställa massor av dem innan vi vet mer. Och det går ju alltid att beställa fler - eller att göra en ny receptbok!

På tal om den kommande finlandsresan, så har det varit skönt att ha Tobias hemma igen efter hans senaste arbetsresa. 💖 Han lyckades överraska mig förra veckan med en blombukett. De säljer färdiga buketter i lokala matbutiken, strategiskt placerade vid ingången, men det har alltid lockat betydligt mer med krukväxter eller örter. Kom helt som en överraskning! 💚 Liljorna har blommar ut nu, men resten av blommorna ser riktigt fina ut ännu. Jag delade upp den i två olika buketter, så det blev lite mer blommor här inne och inte allt på ett ställe. Krukväxter har vi ju nog, så grönt finns det något lite av i alla fall, men inte så mycket blommande.



💖

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.