Under Finlandsresan fick jag en torkad surdegsrot på vetemjöl, och hur det nu gick så har jag lyckats få den aktiv igen. Har hunnit fundera en hel del på hur kroppen reagerar på vete, och nu var det då dags att testa om vetebröd bakat på surdegsrot kan fungera. Det är värt ett försök i alla fall, för surdegsbröd är ju faktiskt ganska så gott! Vem vet, kanske det blir en helt ny källa för inspiration? Vi har ju faktiskt saknat rågbrödet här i Panama, så kanske det blir att försöka få igång en rågbaserad surdegsrot här i nåt skede.
Nu springer tankarna iväg för fort igen, och det är den ljusa vetebaserade surdegsroten som jag bakade med på söndagen. Och jag hade - och har fortfarande - ingen aning om vad jag sysslar med. Har aldrig bakat med surdegsrot själv, och alla steg som hör ihop med bakningen är lite skrämmande för att vara helt ärlig. Alla moment med vila och vikningar, temperaturens inverkan på slutresultatet och problematik som kan bero på val av mjölsort... Det är en hel vetenskap! Men skam den som ger sig. De flesta måste lära sig genom upprepade försök och misstag, för att i slutändan kunna producera det bästa bröd de någonsin gjort. En tröst är ju att smaken är viktigare än utseendet för surdegsbröd, och med ett lätt - och av andra beprövat - recept kanske det inte är helt omöjligt för mig att få något ätbart ut av det hela.
Första försöket med surdeg blev alltså två olika formers semlor/frukostfrallor, och efter det här baket har jag redan hittat en hel del moment och tekniker där det finns rum för färbättring. Men nu ska jag inte spendera hela inlägget med att analysera vad som gick fel, utan bara kort redogöra för slutresultatet. 😋 De runda blev inte riktigt som jag hoppats, främst i och med att de blev väldigt kompakta, och inte hade några direkta luftfickor i sig, så som det borde bli då man gör bröd på vetemjöl och ljus surdegsrot.
De avlånga blev lite bättre, men inte de heller ville spricka upp som de borde, eventuellt på grund av allt för ytliga snitt eller nåt annat jag missat. Smaken är helt ok, men utseendet är ganska långt ifrån det önskade. Misstänker att en stor del beroratt på det mjölet jag använde innehåller en hel del tillsatsämnen, bland annat antioxidationsmedel. Nästa sats ska göras på eko-mjöl, inte första bästa vetemjöl. Bra att testa var det ju, även om resultatet blev lite mindre bra.
De ser ju ut som semlor/frukostfrallor i alla fall, men väldigt bleka. Och nästan inga luftbubblor. Dessutom verkar de vara lite understekta i mitten, fast jag hade dem i ugnen betydligt längre än receptet sa. Misstänker att vår gasugn inte är optimal för brödgräddning, eftersom bröden verkar blir brända i bottnet innan de fått färg eller blivit genomgräddade. Bra att komma ihåg till nästa gång, och försöka jobba på att komma runt den problematiken. För fler försök kommer det nog att bli! Sku passa ganska bra med surdegsbröd till ärtsoppa nästa gång det blir aktuellt med soppa. 😉
Testade att steka upp skivor i lite smör/baconfett, och dågick de nog att äta. 😀
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.