måndag 15 oktober 2018

Lite fint och gott från Argentina

På lördagen kom Tobias då äntligen hem från den senaste arbetsresan till Argentina, och kan berätta att det var ganska så trevligt att få hem honom efter 3 veckor på skilda håll! Passade på att ta en Uber till flygfältet så jag var där en dryg halvtimme före planet landade lite försenat. Typiskt nog var det han som hittade mig först och inte tvärtom. Det var trevligt att kunna köra hem tillsammans, så han inte behövde göra det ensam i mörker och regn, med avspärrade vägar och allmänt kaos i kvällstrafiken. Inget nytt här inte med att stänga av vägar (Cinta Costera den här gången) utan att meddela på förhand. Såklart hämtade Tobias souvenirer även den här gången, både ätbart och icke-ätbart. Tyvärr hittade han inte någon typiskt argentinsk hatt åt sig, eller i alla fall inte en som passade på huvudet. Jag klagar inte, men sku ha varit kul om han hittat något åt sig själv också den här gången.

Det ätbara och drickbara är ju såklart tänkt för oss båda, inklusive champagnen och Anton Bergs choklad-marsipankonfekter med jordgubbar i champagne. Hittills är båda champagneflaskorna oöppnade, då de bör kylas ner ordentligt innan de kan avnjutas. Chokladen är smakad på, och sött och gott är det, så det lär finnas av dem ännu en tid framöver, kanske tills vi lyckas korka en av champagneflaskorna till och med. 😉



Kryddor, torkade svampar, salladsbestick och en ull-poncho - utöver champagnen och chokladen 💕


Exotiska torkade svampar? Egentligen nog då det är torkad smörsopp!

Smörsopp (Boletus luteus, synonym med Suillus luteus, "slippery jack" eller "sticky bun" på engelska, "voitatti" på finska och "hongo de pino" på spanska) är en av de globalt sett mest utbredda svamparterna, och den förekommer fläckvis mycket rikligt även i Sydamerika, där den kan plockas året om från planterade tallskogar. Så populär är smörsoppen i flera sydamerikanska länder att det ställvis planterats tallskogar enkom för att få svamparna att trivas! Smörsoppen skördas och torkas i industriell skala i flera sydamerikanska länder, och kan plockas så långt söderut som Patagonien och Falklandsöarna. Det är ett väldigt intressant ämne, men jag ska motstå frestelsen att skriva mer om det här på bloggen. Tobias köpte i varje fall 4 påsar á 50g av de torkade smörsopparna i Argentina för ca $1.20 per stycke, så var inte direkt jättedyrt. Det ska dock bli gott med lite variation till champinjoner och de torkade trattkantarellerna, och på så sätt kanske de räcker lite längre.


Pizzakrydda och Chimichurri-kryddmix köpte Tobias också att ta med hem, och salladsbestick i trä. Alltihopa förutom champagnen och chokladen är Argentinska produkter, eller i varje fall står det så på dem. Ponchon under kryddorna och salladsbesticken är gjord på ull av alpacka/lama, och den är vackert ljust mossgrön. Undrar bara när jag ska få använda den, då det sällan eller aldrig behövs sådant här i Panama, men kanske det kommer en resa i framtiden då den här och den förra ponchon kan komma med i kappsäcken. Tror ju inte att jag behöver dem nu inkommande vecka då vi reser till stället där Tobias ska på kurs, då det är ganska varmt där också. Det är inte inom Panama i alla fall, utan närmare bestämt till andra sidan Karibiska Havet, dvs. i USA. Mera detaljer får ni lite senare, men jag kommer också att ta med datorn och ska försöka få ett par blogginlägg gjorda medan Tobias är på kursen. Om jag inte ligger och slappar vid poolen hela dagarna eller springer på IKEA. 😎 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.