lördag 3 november 2018

En kakbit till eftermiddagskaffet

En lördag för några veckor sedan fick jag en oväntad inspiration då jag höll på och diskade. Kaffetanden hade just börjat värka, så kanske det inte var helt oväntat egentligen, men jag måste tillstå att det börjar vara över ett år sedan jag haft några seriösa tankar på en saftig hembakad socker- eller kryddkaka. Söta bakverk är ju inte direkt ofta förekommande här i vårt hushåll, och de brukar sträcka sig till svårhetsgraden "kladdkaka" ifall de blir av, vilket är snäppet svårare än isbitar och plättar. Den här gången blev det därför till min egna stora förvåning en ljus sockerkaka med limefrukt som den genomgående smakprofilen. Ugnen lyckades inte ens förstöra den helt den här gången, och kakan lossnade från formen - utan större skador. Hör och häpna så hade jag till och med skrivit ner receptet! Kakan glaserades sedan med några matskedar uppvärmd dulce de leche (karamellsås) på glasburk istället för t.ex. en pudersockerglasyr.

Den här burken med dulce de leche hämtade Tobias från Argentina, men det är i princip samma sorts karamellsås som man får här färdigt på konservburk, bara lite finare. Självklart kan man dekorera med något annat passande, bara att låta inspirationen och kreativiteten flöda! Det går enkelt att laga egen mjölkkaramellsås (vilket det alltså är, då karamelliseringen i dulce de leche sker i mjölksockret) om man vill, och det utan risken att bränna sig på hett socker. Bara att koka en oöppnad konservburk med sötad kondenserad mjölk 3 till 4 timmar nedsänkt i vattenbad, och du har en burk dulce de leche. Namnet betyder ju något i stil med sötma av mjölk, så här fritt och amatörmässigt översatt.


Grundreceptet som jag utgick från är ju såklart inte mitt eget, utan från ett "kakhäfte" som följt med en Hemmets veckotidning någon gång för ett antal år sedan och som kommit i min ägo, troligen under ljusskygga omständigheter. I alla fall var receptet på en "Påskfin citronkaka", men jag använde glutenfritt mjöl och xantangummi istället för vanligt vetemjöl. Dessutom bytte jag ut citronskal mot limeskal, och istället för citronsaften blev det några matskedar med färdiga alkoholfria drinkmixer för Margarita och för Piña Colada. De funkar ju i drinkar, så varför inte i kakor?



Min variant av receptet blev som följande

100g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker (mörkt, oblekt)
skalet av 2 limefrukter, fint rivet utan det vita, beska undre lagret
3 ägg (inte rumstempererade men inte kylskåpskalla, säkert det som gjorde att smeten skar sig)
2½ dl glutenfritt mjöl (färdig blandning)
½ tsk xantangummi (eventuellt lite mer, var definitivt ditåt i måttet)
1 tsk bakpulver
2 msk Margarita-drinkmix, alkoholfri
2 msk Piña Colada-drinkmix, alkoholfri
1 msk vispgrädde

Vispade smöret, det rivna limeskalet och sockret jämt och "fluffigt", sedan ett ägg i taget. Smeten skar sig trots ett gott försök, men det ordnade upp sig lite då jag rörde (inte vispade) ner de blandade och siktade (för att få bort alla klimpar) torra ingredienserna med en slickepott. Till sist rörde jag med vätskorna och hällde kaksmeten i en oljad och kokosmjölad kakform (ca 1½ liter stor). Satte in kakformen i mitten av ugnen, värmen 150 - 160 grader (tror jag) i ca 45 minuter, och lät den sedan svalna lite innan jag svängde den upp och ner på ett serveringsfat. Lite hjälp behövde kakan för att släppa greppet om kakformen, men de mesta märkena av det som lossnade i samband med upp-och-ner-vändningen gick att i alla fall halvt gömma under karamellsåsen. Nästa gång blir det nog smör istället för olja, och nåt annat än kokosmjöl.


För dulce de leche-glasyren värmde jag upp ett par - fem matskedar färdig karamellsås, på endast så mycket värme att den blev mer lättrinnande. Jag hade ju såklart redan tagit och smakat på en bit av kakan innan jag hällde över glasyren, så därför har jag ingen bild på en helt orörd kaka. Snål den som sällan får, eller hur ordspråket går, men blev en helt god kaka och fungerade riktigt bra till mitt eftermiddagskaffe.

Limekakan blev lite för söt för Tobias, men inte alls omöjligt söt, så jag kommer nog att göra den på nytt något tag, kanske med mer kokossmak eller endast Margarita-drinkmix och grädde.

Originalreceptet sätter jag med här, ifall någon vill testa det. 😉


Även om det är långt till påsk ännu går det nog bra att göra en citrussmakande kaka. 🐣🐤🐥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.