torsdag 27 december 2018

En djupdykning i kryddskåpet

Bland det första vi köpte när vi kom hit var kryddor. Vi hade till och med salt och kryddor med oss i resväskorna på bekostnad av diverse kläder och andra saker som därför inte rymdes med. Berättar kanske lite om hur vi prioriterar? Hur som haver så har kryddskåpet inte varit tomt en enda dag sedan vi flyttade in, förutom en dag före jul då jag hade ut allting, organiserade om och satte i burkar sådant som annars haft en tendens att "flyta omkring" inne i skåpet. Orsaken var att Tobias hämtade hem ett tiotal påsar med kryddor från Grenada, och de rymdes inte i kryddskåpet så som det såg ut just då. Dessutom ville jag få lite koll på vad vi har och vad som saknar (för tro det eller inte, men vi saknar en hel del kryddor ännu!), så vi inte behöver köpa sådant vi har t.ex. lagerblad, kanel, olika peppar och muskotnötter. 

Kryddor och muskotnötskaffe på bilden till höger, allting från Grenada.


Jag började alltså med att plocka ut allting ur skåpet och rada upp dem samt de nya kryddpåsarna på en del av arbetsytan i köket, för att sedan röja matbordet och upprepa processen. Tydligen har vi en hel del olika kryddor...


Efter att ha fyllt nytt i några tomma burkar, hällt innehållet från en del andra i mindre burkar och gått igenom vad vi har blev det dags att rada upp och fotografera helheten. Tur är väl att vi inte har alla burkar inne i kryddskåpet, för de har inte en chans att alla rymmas där - på så sätt i alla fall att att man får ut det man behöver utan att tömma halva skåpet. Alla de stora Badia-märkta burkarna har vi framme på arbetsbänken hela tiden, då det är dem vi använder så gott som dagligen - eller i varje fall en del av dem används dagligen. Svamparna och de andra större glasburkarna trängs uppe på spisfläkten och i det ena öppna skåpet ovanför diskhon. Saltet har fått en plats ovanför vinäger-, balsamico- och olivoljeflaskorna i det andra öppna skåpet ovanför diskhon.


Inventeringen gjorde jag därefter, och enligt olika kategorier (eftersom jag är lagd åt det hållet), vilka är blad&blommor, frukter&frön&nötter, rötter&bark samt blandningar och såser. 

Blad och blommor; totalt 16 stycken olika
t.ex. persilja, dill, dragon, rosmarin, lagerblad, timjan, citrongräs, oregano, lavendel, saffran

Bland bladkryddorna har jag medräknat sådant som Tobias hämtade hem från Grenada och som vi inte vet om de är tänkta som kryddor eller teblad. De saknar såklart kända svenska namn. På etiketterna står det "moringa" och "soursop" och de var i varje fall inte någon delikatess som sådana. "Moringa"-bladen påminde om nyutslagna björklöv, "soursop"-bladen var betydligt bittrare. Kanske vi får testat om de är typ som lagerblad eller om de ska lagas till en dryck istället för att användas i matlagning. De är nu med i kryddlistan tills vi listat ut vad de ska användas till, och de flesta kryddorna kan ju användas både till mat och dryck - titta bara på resept på glögg eller kryddade julsnapsar och du hittar en del kryddor i dem.

Mace, det orange i mitten, är skalet mellan muskotnöten och det yttre skalet, och kan användas i stället för saffran.
Frukter, frön och nötter; totalt 23 stycken olika (vissa både som hela och malda)
t.ex. 4 olika peppar, kryddpeppar, muskotnöt, stjärnanis, paprika, achiote, vitlök, ancho chili, kummin


Rötter och bark samt svamp; 6 stycken olika
gurkmeja, ingefära, "wasabi", kanel samt trattkantareller (Finland) och smörsoppar (Argentina)

Totalt kom jag upp i 45 rena kryddor och svampar, och då räknade jag inte med olika former av samma krydda: hela och malda kryddpeppar = 1 krydda; olika kanelstångar och malen kanel = 1 krydda; hel men skalad, oskalad och malen muskotnöt = 1 krydda osv. 

Popcorn, Key West citrussalt, kanelstångar, lagerblad, torkad smörsopp och torkade trattkantareller.
Färdigt köpta blandningar; 11 stycken olika
curry, cajun, Key West citrussalt (Key West), mojo rojo & verde (Teneriffa), chimichurri (Argentina)

Senapspulvret som svärmor gav i somras är nu kokt till senap med wasabi. Mossdrycken i mitten av bilden.
En spännande för oss okänd dryck är en blandning som Tobias också köpte på Grenada, och den består av vit mossa och lagerblad, kanel samt muskotnöt. Den har vi inte heller testat ännu, men muskotnötskaffet som Tobias köpte smakar gott!

Såser: För tillfället har vi fisksås, ostronsås, sojasås, köpt chilisås, hemlagad habanerosås och hemlagad chili-vitlök-ingefärasås i kylskåpet, och dem använder vi också i matlagningen som kryddning. 

Kanel i olika storlekar. De små uppe till höger är "dussinvara" dvs normalstora kanelstångar, de övriga från Grenda.
Efter lite ompusslande fick jag allting på sina egna platser, inklusive de olika salten vi har (grovt havssalt, olika grovlekar himalayasalt, smaksatta salt från IKEA och annat flingsalt), och nu är det lite bättre ordning i kryddskåpet. På listan över kryddor och tillbehör vi ännu saknar finns det bland annat rökt paprika, hel kardemumma (grön), hela korianderfrön, torkad shitakesvamp, mera lavendel, en större burk mald spiskummin, hel spiskummin, pomeransskal och såklart tittar vi alltid efter färdiga kryddblandningar med speciella eller lokala smakkombinationer. Förhoppningsvis lyckas vi också använda upp en del av de kryddorna vi har nu, innan vi skaffar alltför mycket nytt, men vi har märkt att de 5 - 10 kryddorna vi använder mest faktiskt tar slut. Kanske det går att läsa mellan raderna att vi älskar kryddor? Vem kunde då ha trott det... 😉

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.