tisdag 29 oktober 2019

Livet direkt efter flytten

Vi har nu bott i huset i två veckor och ett par dagar, och även om det ännu är långt ifrån organiserat eller ens helt fungerande, så har det gått ganska bra. Lådorna flyter på ännu, men det är helt väntat eftersom vi har en hel del annat att syssla med mellan varven. Tobias har dragit nätverkskablar lite kors och tvärs i gamla telefonledningshålen så att vi har fungerande internet i hela huset, jag har tvättat bort flyttfläckar från väggarna, påtat lite med växterna och röjt/flyttat lådor i de rummen vi använder mest. Ute på gården händer det också lite, och palmerna som vajar längsmed rondellen närmast huset bidrar med sin charm. Helt annorlunda känsla av grönt när man bor på gatuplan, även om vyn utöver Panamakanalen var bra den med.


En av de saker vi lärt oss här är att det sällan går som planerat i Panama, och därför sitter Tobias nu uppe i det blivande kontoret/datahörnet och jobbar eftersom kontoret har en oplanerad (eller i varje fall  var de anställda inte informerade om den) nätverksservice idag. Så ja, bara att "rida vågen" eller hur man ska uttrycka det, och göra det bästa av möjligheterna - så som fjärilslarven som bor i kokospalmen gör, helt oberörd av flytten från balkongen till trädgården...


Vissa dagar blir lite mer hektiska än andra, och då är inte flyttlådorna det mest akuta att ta itu med. Igår på morgonen (före kl08:00) var vi vid Arbetsministeriet tillsammans med den nyaste finlandssvensken på kontoret och fick våra tillfälliga uppehållstillstånd. Tillbaka hem, en kopp kaffe och Tobias åkte till kontoret. Senare på dagen kom AC-gubbarna och vända utan att fixa problemet (ingen aning om när de återvänder, men enheten i sovrummet saknar någon del och de kunde inte säga när de kommer tillbaka med den). 



Efter att AC-gubbarna åkt sin väg drog det ihop sig till oväder med störtfloder av regn och i samband med det så for strömmen för närmare 5 timmar. Det var ett lite större fel tydligen då flera områden var utan el, men kl 20:00 hade vi elektricitet igen. De återkommande strömavbrotten hjälper ju inte heller direkt uppackandet då det blir så varmt här inne att man inte orkar lyfta rumpan från soffan... Vi orkar helt enkelt inte ta stress över lådorna just nu, så de får vänta!


Idag har det inte ännu regnat i varje fall, men himlen har mulnat och åskmullret kryper närmare hela tiden. Medan Tobias jobbar och jag sitter här med datorn håller en målarfirma på att måla om i vår gamla lägenhet före vi träffar våra gamla hyresvärdar och ger tillbaka nycklarna på torsdagen. Om allt går som planerat så åker Tobias dessutom på den länge omtvistade och ombokade arbetsresan på söndag eller måndag, och då jag är ensam hemma brukar det kunna börja hända saker. Flyttande av möbler och omorganiseringar i skåpen är inget ovanligt, så kanske det börjar hända något mer synligt nästa vecka. Tills dess tar vi dagen som den kommer - och försöker se det positiva även om det ibland känns som mikroskopiska detaljer i det stora hela. God mat t.ex. är något positivt, och nu med köket i bättre ordning har vi igen börjat experimentera lite. Söndagens lunch blev baconlindade hönsbitar med kall fetaost-vitlöks-sås och grekisk sallad (utan fetaosten).


Och här är ett recept för första gången på länge!

Baconlindade hönsbitar 

ca 300g broiler, lår- eller bröstbitar utan ben, skurna/klippta i avlånga bitar, typ "fiskpinnar"
ca 1 msk kryddblandning (salt, peppar, vitlökspulver, paprika, dvs. kryddor efter smak och tycke)
baconskivor att linda runt hönabitarna

Rör hönabitarna i kryddblandningen och linda baconskivorna runt dem. 1 skiva per bit borde räcka. Sätt dem i en ugnsfast form och grädda i 180 - 200 grader C tills färdiga. Våra tog en dryg halvtimme i 180 grader varmluft (vi vet inte ännu om den nya elektriska ugnen funkar som vi tror att den gör, men aningen lättare nog med elektrisk ugn än gasugn utan temperaturvisare!). Risken med att steka dem tills baconet är krispigt är ju att broilern blir torr, så därför valde vi att ha dem i ugnen tills broilern var klar. Servera med önskade tilltugg, t.ex. grekisk sallad.

Fetaost-vitlöks-sås

1/2 apetina-salladsost, smulad i grova bitar
ca 2 dl creme fraiche eller liknande
pressad vitlök enligt smak (vi hade 5 klyftor)
salt, peppar, örter, citronpeppar/citronsaft efter smak och tycke

Rör om och låt dra sig en halvtimme i kylen. Servera som dipsås eller salladssås.


P.S.
  

Förra fredagen hittade vi annars det första söta husdjuret inomhus (dvs det första husdjuret som fick komma ut i samma tillstånd som det var i då det kom in). Mängden geckoödlor i grannskapet är enormt jämfört med våra max 3 stycken på balkongen, och på kvällarna kan vi ibland höra dem "skratta" där ute. Den här lilla krabaten hade smugit in under fönstret i det tredje sovrummet, också känt som "biblioteket", och sprang längs med väggarna och taket innan Tobias lyckades fånga in den utan skador. Den återvände efter lite övertalande ut igen, närmare bestämt till en av ananasplantorna. Här har vi många "Gekkonen" att följa med när de jagar insekter under utelamporna på kvällarna, och då utebelysningen är på kan man se dem kila längsmed muren. Härligt med "husdjur" - i alla fall så länge som de förstår att hållas utomhus! 😉
D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.