På tisdagen kom Tobias äntligen hem från den senaste arbetsresan. Han spenderade 14 nätter på en av Turks and Caicos öarna (de är några) i Grace Bay-området, och trots långa dagar och få lediga timmar (kan räknas i timmar tiden han spenderade utanför arbetsplatsen) så hann han och kollegan äta gott och lite i alla fall njuta av öns skönhet. Eftersom den här tiden på året inte är högsäsong behövde de inte trängas allt för mycket med turister, vilket alltid underlättar då man är klädd i firmans officiella arbetshalare. En stor del av favoritmatställena (från förra gången han var dit på arbetsresa) besöktes också, i varje fall de som hade öppet och som finns kvar. Da Conch Shack (de följande 4 bilderna är tagna där) var lika bra som han mindes, utsikten minst lika härlig som "vanligt" och snäckskal fanns det fortfarande till salu på stranden utanför restaurangen. Han hann till och med besöka några av försäljarna den här gången och kom hem med en T-skjorta och lite chilisås därifrån.
Alla bilder i inlägget är sådana som Tobias tagit och skickat via WhatsApp under de två senaste veckorna, förutom de 4 sista som jag tog här hemma när allt var uppackat och genomgånget.
Helt otroligt blått hav är det nog där i Karibien. Den vita sanden lär finnas överallt på holmen dessutom, och skräpet som flyter i land plockas upp så det inte bildas högar - vilket är ganska så ovanligt här i Panama. Så visst hann Tobias njuta också trots att det var en arbetsresa!
En av dagarna då de var på lunch där regnade det ju till och med, och med den friska vinden till beskrev han det som på gränsen till svalt. Att vara klädd i en svettig arbetshalare kan ha något med saken att göra också, men lär ha varit skönt att sitta där och äta lunch! För övrigt blev det alltså mest jobb (vissa dagar över 13 timmar till och med) och mat av olika sorter. Resten av tiden gick åt till att sova och hålla kontakten hit hem och dit hem, dvs fanns inte tid för att turista den här gången. Arbetsresor innebär ju oftast att lördagar och söndagar är lika mycket vardagar som resten av veckan.
Morgonmålet serverades inte på hotellet, och istället fick Tobias och hans kollega "matkuponger" värda $10 dollar, en kupong per dag. Det att de flesta frukosträtterna - om man ville ha annat än kaffe och toast - var betydligt dyrare än det innebar att de betalade extra. Huvudsaken var att de fick kaffe och ett lite mer mättande morgonmål än rostat bröd och marmelad varje morgon. De var först på plats nästan varje morgon lite efter kl07, så då behövde de inte vänta allt för länge heller. Kaffet och iskaffet lär ha varit riktigt bra på frukoststället, och Tobias hämtade hem ett paket av den lokala rostningen också som vi ska testa när det paketet vi nu har öppet är slut.
Ibland hade de "hemska" vyer på sina lunchpauser. Ha ha ha... Varierande kost hade de i varje fall då de åt lunch varje dag, och försökte att besöka lite olika restauranger. Tobias kollega är från Dominikanska Republiken, och därför blev det även lunch på en restaurang som serverar maträtter från DR. Soppa på grisfötter på bilden nedan. 😉
Utöver skaldjur och mat från DR (två gånger soppa på diverse olika kött och getgryta en annan gång) blev det en Thai-restaurang en dag, några luncher med Ceasarsallad med höna eller räkor, och till och med kebab. En ganska varierande kost blev det i alla fall, och varken hamburgare eller pizzor!
Kvällsmålet de flesta kvällarna var däremot inte så varierande, och efter att ha ätit friterad höna så gott som varje dag lär vi inte ens behöva fundera på att laga det nu på ett tag här hemma. 😆
Chilisåsen lär ha varit bra, men lite enformigt blir det nog med samma sak. Snabbt och billigt var det, så i brist på tid och ork att gå ut och äta (hotellet hade ingen restaurang alls) funkade det ju bra. Visst orkade de ut och äta en ordentlig middag några gånger, så helt oanvända blev inte sandalerna och shortsen som Tobias hade med. Tyvärr kunde de inte steka köttet "rare" dvs råare än medium, så en liten besvikelse angående det. Tips: håll dig till skaldjur och fisk om du befinner dig på en restaurang på Caicos. De kan inte tillreda kött. Om du inte vill ha genomstekta köttbitar såklart.
De lokala matbutikerna har också ett lite annat utbud än här i Panama - för att inte jämföra med de finska butikerna - och Tobias kom hem med 4 olika torkade svampar! Wild lobster är alltså inte torkad hummer utan en svamp, och den doftade gott i torkad form redan! Ska bli spännande att använda dem och se hur de blir när de är i maträtter. Vi gillar alltså torkad svamp, och färsk svamp, och inlagd svamp. Vi gillar definitivt matsvamp alltså....
Lite annorlunda utbud i kött- och fiskdiskarna...
En av två solnedgångar Tobias hann se medan han var på Caicos. Solen gick ner lite efter kl17 lokal tid (som för övrigt var i vintertid, och därför har de samma tid som här i Panama just nu, vilket underlättade en hel del vår kommunikation!). De flesta kvällarna kom de tillbaka till hotellet via något snabbmatställe (friterad höna var som nämnt favoriten), vilket betydde mellan kl 20 och 21, ibland betydligt senare.
Och så till det Tobias hämtade hem! T-skjortan från Da Conch Shack blev inte med på fotona, men den är grå och av ett tunnare tyg än de "vanliga" T-kjortorna Tobias har i 100% bomull. Dessutom har Tobias ett nytt armband i svart band med en fiskekrok i någon metall som han använder för tillfället, så det blev inte heller förevigat på köksbordet.
En klänning/tunika i turkost-orange-rött-svart, ett grönt "strandlakan" och ett halsband år mig. 💗 Små snäckor i en liten korg, de 4 olika torkade svamparna (ska bli gott!), en stor snäcka från ett random försäljningsstånd utanför kebab-stället, en stor flaska fisksås, 2 olika chilisåser (den högersta var från kebabberiet, lokal produkt), liquid smoke dvs rökarom och såklart kaffepaketet! Påsen med chicharrónes (högst uppe till höger) blev oäten på Caicos, men är nu halvtom efter att vi suttit och kollat youtube-videor om datorspelet Transport Fever 2 (tryck på länken för att se en 4h 43min lång introduction av Colonel Failure!) som kommer ut 11 december. En liten parentes, men vi har båda sett fram emot det spelet, så det var en ganska stor grej när det började dyka upp videor från beta-fasen! Dvs spelet är inte färdigt ännu, men de som varit med och fått testat spelet har nu äntligen börjat få visa material från det, och vi är nyfikna som småbarn som sitter och stirrar på paketen under granen en julaftonsmorgon och bara väntar på att det ska bli kväll!
Tillbaka till souvenirerna.... De fyra olika svamparna var alltså "wild lobster" (svamp som blivit missbildad efter angrepp av den parasitiska sporsäckssvampen Hypomyses lactofluorum), portobello (trädgårdschampinjon), paddy straw (halmslidskivling) och en blandning av oyster (ostronmussling), shiitake (shiitake eller ekmussling), vild porcini och vild bolete (två olika sorters soppar, båda benämningarna verkar vara synonymer för stensopp när jag kollade snabbt på internet, så svårt att säga exakt, men de doftade precis som smörsopparna som Tobias hämtade från Argentina).
Kaffepaketet! Doftade gott, men nu är paketet i frysen i väntan på användning! Den stora snäckan är annorlunda än den som vi köpte i Key West, och dilemmat ligger nu i åt vilket håll den ska ligga bredvid den andra då öppningen har så mycket mer spännande detaljer, men man vill ju se formen på den också. Kanske det blir som med så mycket annat av vår inredning, och den får vända sig beroende på hur vi känner oss från dag till dag. Blir så mycket mer spänning i tillvaron då inget är helt statiskt, och prydnadsföremålen får leva lite och byta plats emellanåt.
Den obligatoriska storleksjämförelsen: måttstocken är som vanligt en snusburk. Idag jobbar Tobias hemifrån som på onsdagen - igår var det ledig dag (igen) då Panama firade självständighet från Spanien (november är ju deras självständighetsfiranmånad) - och efter 2 ganska lugna dagar så verkar det gå riktigt bra. Själv sitter jag i soffan och skriver medan han sitter uppe vid skrivbordet och jobbar. Eller hjälper kolleger med deras datorproblem i alla fall... Imorgon ska vi försöka ta oss till matbutiken för att bunkra lite igen, och på söndag är det första advent, och då får jag börja släpa fram juldekorationerna. Få se hur de ska placeras nu när vi inte längre har samma planlösning...🎄⛄🌟
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.