söndag 9 februari 2020

Ett besök till "the Merca"

Att ha tillgång till färska frukter och grönsaker året om är en av de bästa sidorna med Panama, och förra söndagsförmiddagen (2.2) fick jag stifta bekantskap med en av de bättre organiserade "bondemarknaderna" (så påstår Google att det heter...) i Panama City. Det är alltså frågan om ett planlagt och nyligen klargjort område nära Puente Centenario där producenterna själva säljer sina produkter: olika frukter, grönsaker, majskolvar med bladen på sig ännu, hela bananklasar, färska örter, ägg, torkde bönor i olika storlekar och färger och även en liten del färdiga produkter så som palmsocker, färskpressad sockerrörssaft, kokosolja, honung och chilisås.


Merca Panamá är alltså ett område med några större hallar och ett separat område med ordentliga marknadstält där fruktförsäljarna är. Tält efter tält på båda sidorna med vattenmeloner, ananasfrukter, apelsiner och andra frukter som inte behöver hållas svalt. Bananer och "exotiska" frukter så som persikor och plommon säljs inne i hallarna, där temperaturerna är lite lägre än ute i solen. I hallarna säljs främst grönsaker, men även mindre mängder frukt finns tillgängligt för dem som inte köpter dem säckvis. Mercan fungerar även för partihandel, och tydligen öppnar de redan kl03 på morgnarna, så en del restauranger lär handla dagens grönsaker härifrån.


De två hallarna jag besökte med R innehåller produkter från Cerro Punta- och Volcan- områdena.


I Cerro Punta-hallen besökte vi en grönsaksförsäljare, och jag köpte vitkål, rosmarin och timjan.



Cerro Punta-hallen påminde mer om en saluhall, och producenterna hade små "butiker" var de sålde sina produkter. I Volcan-hallen var det flere mindre försäljare med sina bord och hyllor dignande under produkterna. Vi såg inga "butiker" i den hallen, så som de var i Cerro Punta-hallen, men bra ordning på försäljarna och deras produkter var det defintivt.



En del av produkterna var och är fortfarande helt okända för mig!



Efter en liten timme hade vi gått igenom det vi ville se och hittat det vi ville köpa, 
så en riktigt bra förmiddag på alla sätt! 


Två små kålhuvuden för $1.18, rosmarin och timjan typ $1 per knippe. 
Motsvarande kålhuvud i Riba kostar $2 - $3 - per stycke.


Jicama - en rotfrukt som vi länge velat testa men inte hittat någonstans i butikerna! Ca 450g, $1.50.


Auberginerna/äggplantorna fanns i många olika varianter, men eftersom jag ville ha de lite mindre blev det dessutom den ljusare sorten. Ingen aning om de smakar annorlunda än "vanlig" äggplanta, men god "lasagne" blev det i alla fall! Kostade lite på $2 för 3 stycken ($1.80 per 450g). Chilisåsen visste R berätta att är god, och efter att ha testat den kan vi bara hålla med! Jag måste ju passa på (fast vi har hur mycket chilisåser som helst här hemma) då en flaska med ca 2,5dl kostade $2.


Broccoli (2 relativt stora huvuden för $2.50), 2 knippen färsk spenat ($.50 per knippe) och en påse recao verde (persilja, culantro och vårlök, $1). Dessa tre påsar kostade alltså tillsammans 4.50 dollar. Endast broccolin skulle ha varit dyrare än det i lokala butiken! Totalt blev det alltså under $13 (om jag kommit ihåg priserna rätt), vilket väl är runt 10€. Vi har i varje fall ätit goda färska grönsaker den gångna veckan, och misstänker nog att vi kommer att besöka stället igen, så att även Tobias får uppleva Mercan! Han var alltså på en 4 nätter lång arbetsresa till Dominikanska Republiken då och kom hem tidigt måndag kväll. Imorgon (måndag igen) åker han mot Quito, Ecuador för 11 nätter, så vi behövde inte fylla kylen allt för mycket den här helgen. Speciellt inte som jag kommer att få åka efter på torsdagen och spendera veckoslutet med honom. Ska bli spännande, om än lite nervöst, att flyga ensam till ett okänt ställe, men ska väl nog gå bra bara han hittar mig på flygfältet... 😏

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.