Efter många månader utan att göra någon "lokal" mat testade vi på söndagen den 14:nde mars ett på mojellas, dvs magmusklerna från hönornas magsäck. Tobias hittade dem i PriceSmart, och eftersom vi inte testat att tillreda sådana tidigare så köpte han hem ett paket. Om inte annat så fick vi testat lite lokala smaker och texturer, för det är definitivt främst texturen på magmuskelbitarna som är utmanande, smaken är mild och inte alls "inälvig" som med t.ex. lever.
De råa magsäcksmusklerna. Inte direkt dyrbart protein för $3.19 per kilogram.
Originalreceptet
½ kg tvättade mojellas
2½ koppar (1 kopp är ungfär 2,4 - 2,5 dl) hönssoppa/buljong
2 koppar ris
1 msk achioteolja
½ finhackad lök
2 krossade vitlöksklyftor
3 oliver, finhackade
1 kopp gröna ärter eller blandade grönsaker
½ msk saffran
1 msk paprikapulver
finhackad culantro för serveringen
Vårt recept blev utan ris och med med mer grönsaker
1,3 kg tvättade och halverade mojellas
ca 1 msk achioteolja
2 finhackade lökar
1 hel vitlök, plus några klyftor till, krossade och hackade
15 gröna oliver med paprika, hackade i 4 bitar var
2 bladselleristjälkar (hackad), 1 stor morot (tärnad), lite ärter och broccoli, 2 paprikor
1 burk tomatkross
salt och peppar
fett av nötkreatur (renderat från diverse köttbitar) att steka allting i
Tvätta och dela mojellas (görs enklast med en sax). Fräs upp dem i en stor panna med fett och achioteolja. Salta och peppra lätt. Tillsätt löken och vitlöken. Fräs tills löken börjar bli genomskinlig. Sätt med bladsellerin och moroten. Salta och peppra lätt. Tillsätt tomatkrossen. Låt koka ca 45 - 50 minuter. Sätt med ärterna, broccolin, paprikorna och oliverna och låt koka ännu en stund. Vi glömde culantron vid serveringen, men hade tandoori-kryddade hönsklubbor istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.