tisdag 16 mars 2021

Mojellas - ett panamanskt recept

Efter många månader utan att göra någon "lokal" mat testade vi på söndagen den 14:nde mars ett på mojellas, dvs magmusklerna från hönornas magsäck. Tobias hittade dem i PriceSmart, och eftersom vi inte testat att tillreda sådana tidigare så köpte han hem ett paket. Om inte annat så fick vi testat lite lokala smaker och texturer, för det är definitivt främst texturen på magmuskelbitarna som är utmanande, smaken är mild och inte alls "inälvig" som med t.ex. lever.


Receptet vi anpassade heter arros con mojellas al panameño (dvs något i stil med ris med magsäcksmuskler på panamanskt vis) och är ursprungligen från en sida med specifikt panamanska och latinamerikanska recept, recetaspanama.com och där finns det en hel del roliga recept om man är intresserad av det här landets matkultur. De är på spanska, men översättningsfunktionerna på nätet brukar kunna fungera helt okej då det kommer till så pass klar text som i recept. Kommer inte ihåg om jag hänvisat till den här sidan förut, så ifall jag gjort det betyder det väl bara att jag tycker att det är en bra receptsida - och de har bilder på maten, så man vet lite hur det kanske borde se ut då man är klar med matlagningen.

De råa magsäcksmusklerna. Inte direkt dyrbart protein för $3.19 per kilogram.

Originalreceptet 

½ kg tvättade mojellas
2½ koppar (1 kopp är ungfär 2,4 - 2,5 dl) hönssoppa/buljong
2 koppar ris
1 msk achioteolja
½ finhackad lök
2 krossade vitlöksklyftor
3 oliver, finhackade
1 kopp gröna ärter eller blandade grönsaker
½ msk saffran
1 msk paprikapulver
finhackad culantro för serveringen

Vårt recept blev utan ris och med med mer grönsaker

1,3 kg tvättade och halverade mojellas
ca 1 msk achioteolja
2 finhackade lökar
1 hel vitlök, plus några klyftor till, krossade och hackade
15 gröna oliver med paprika, hackade i 4 bitar var
2 bladselleristjälkar (hackad), 1 stor morot (tärnad), lite ärter och broccoli, 2 paprikor
1 burk tomatkross
salt och peppar
fett av nötkreatur (renderat från diverse köttbitar) att steka allting i

Tvätta och dela mojellas (görs enklast med en sax). Fräs upp dem i en stor panna med fett och achioteolja. Salta och peppra lätt. Tillsätt löken och vitlöken. Fräs tills löken börjar bli genomskinlig. Sätt med bladsellerin och moroten. Salta och peppra lätt. Tillsätt tomatkrossen. Låt koka ca 45 - 50 minuter. Sätt med ärterna, broccolin, paprikorna och oliverna och låt koka ännu en stund. Vi glömde culantron vid serveringen, men hade tandoori-kryddade hönsklubbor istället.

Eventuellt borde man låta proteindelen koka lite längre så att de blir lite mjukare, vilket underlättar ätandet lite. Våra blev lite intressanta dvs ganska mycket tuggmotstånd. Smaken var inte alls så illa, men av någon orsak så var det en oväntad chilismak och -hetta, så kanske hönorna hade ätit olika chilin och paprikor. Själva receptet innehöll inga sådana nämligen.

Mätta blev vi i alla fall! Och resterna gick bra att hacka i mindre
bitar för att användas som fyllning i tortillas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.