Inte för att vi brukat äta varken croissanter eller gröt på morgonen hemma i Finland...
Eftersom det fortfarande känns mer som semester än vardag här i hushållet har vi fortsatt med veckoslutstraditionen att laga en stadig frukost. Förra veckan blev det bland annat någon form av chorizokorv, bönor med grönsaker och stekt ägg till juicen och kaffet. Med ordentligt morgonmål behöver man inte fundera så mycket på lunch, speciellt som vi fortfarande lider lite av värmen, och matlusten är på sparlåga så länge svetten rinner. Saltbalansen måste vi hålla koll på, så mat som sku ha varit väldigt saltig för en månad sedan känns ganska passligt saltig här.
Priserna i butiken är vi ännu lite ovana med, men vi börjar så småningom ha koll på att de är i dollar, inte euro. En av de större skillnaderna är att det inte finns vanlig bacon i den lokala Riba Smith-butiken - förutom i frysdisken! Tydligen är åtgången av amerikansk bacon inte så stor att det lönar sig att ha den som färskvara. Vi har istället testat de grillkorvarna som finns, t.ex. den tidigare nämnda, oroväckande röda chorizon. Smaken var mildare än väntat, men konsistensen och den subtila smaken av kryddor och fett växer på en! Korvarna är faktiskt godare kalla, när de fått en stekyta.
Överallt var vi kollat om morgonmålet i det här landet skriver folk att panameserna älskar friterat till frukost. Idag testade vi empanadas (typ majs-yuca-piroger) med malet kött av diverse köttkreatur (carne molida = kött, malet), färdigt gjorda, bara att steka i rikligt med matolja och sedan slänga in. Jag stekte lite champinjoner, zucchini och tomat till, eftersom majs brukar bli ganska torrt. Vi blev glatt överraskade över att skalet blev knaprigt men att innehållet och den inre delen av skalet hölls saftigt. Fyllningen var också en trevlig bekantskap, ljusår ifrån den smaklösa köttfyllningen i de ofta oljedränkta köttpirogerna som finns där hemma. Behövdes ingen ketchup, senap, saltgurka och hackad lök för att tillfredsställa smaklökarna med de här pirogerna! Glutenfria på naturlig väg är de dessutom. Majs och yuca funkar tydligen bra som empanadadeg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.