torsdag 15 juni 2017

Teryakibroiler med yuca, kokosris och stekta grönsaker

Första "fredagsmiddagen" i Panama blev ett hopkok av vad vi hittade i vårt kylskåp efter torsdagens butiksbesök. Lite planerat var i varje fall kokosriset och teryakibroilerklubborna, men resten passade också riktigt bra till middagen. Recept hade jag inte, inte heller väsentliga verktyg som ordentliga knivar, decilitermått och litermått, så mängderna blev lite ditåt. Fast å andra sidan är det inte sagt att jag sku ha använt måtten även om jag haft dem... Middag blev det i varje fall, och den sköljdes ner med vatten och en brasiliansk skumppa (mousserande vin). Fredagen till ära.
 
 
Teryakibroilerklubbor i ugnen
Hade 8 broilerklubbor totalt, ca 1 kg på två personer, men vi åt ju två gånger av det. Doppade klubborna ordentligt i marinaden, satte dem i en ugnssäker form och hällde över resten av marinaden. Gräddade i gasdriven ugn (för första gången i mitt liv typ) i ca 150 °C i en dryg timme, och de hann inte bli torra i varje fall. Marinaden däremot brann lite fast i formen..
Marinaden bestod av i ungefärliga mått
• 3 msk olja
• 2 tsk Himalayasalt (blev lite i minsta laget)
• 3 msk teryakisås (hittade glutenfri i Riba Smith)
• 2 tsk kanariensisk marinadkrydda med vitlök, paprika, oregano och persilja
Kokad yuca
Köpte yucan färdigt skalad och skivad i stavar, eftersom vi saknar ordentliga knivar i vår nuvarande lägenhet. Kändes också lite säkrare i och med att yucan är en ganska hård rot, och skalet lär innehålla cyanid. Onödigt att riskera hälsan med dåliga knivar över något man inte ens är säker på att man gillar... Yucan ska kokas i vatten (ungefär som potatisen, dvs så att bitarna täcks) i dryga 15 minuter eller tills de är mjuka. Satte lite salt i vattnet, och tycker att smaken blev bra av det. Sku säkert ha fungerat mycket bra med smör, men det har vi inte ännu köpt. Smör är dyra saker i den här delen av världen.
 
Kokosris
Köpte vitt jasminris och kokosmjölk, men med avsaknaden av deciliter- och litermått blev det lite annorlunda konsistens på riset än planerat. Det färdiga riset påminde om tjock risgrynsgröt. Inget fel på smaken dock, eftersom kokossmaken kom fram fint. Satte 2 st burkar á 400ml kokosmjölk + ca 2 dl vatten med en någorlunda passande mängd ris. Brukar funka med ungefär 2 delar vatten till 1 del ris, men blev lite mindre i och med att kokosmjölken är lite tjockare än vatten. Har man recept och mått underlättar det en del. Saltade riset lätt.
Stekta grönsaker
Färska grönsaker finns det massor olika av i butiken, men likväl har vi mest ätit bekanta hittills. Till hönan stekte jag aubergine (äggplanta), vanlig gul lök, grön zucchini, orange paprika och vitlök. Stekte dem i olja med salt och malen svartpeppar, och satte med ett par matskedar teryakisås också för att få samma smakvärld som hönan. Det bästa med stekta grönsaker är nog att man tar det man har, och det blir ändå mums!
Mätta blev vi i varje fall, och det blev bra lunch av det följande dag. 😉 Få se vad jag/vi hittar på tills imorgon. Fredagsmyset kan vi väl inte skippa ändå!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.