söndag 29 oktober 2017

Frukost, balkongbestyr och fläsksvål

Söndagsfrukost. Igen blev det pannkakor på majsmjöl och yucamjöl, serverade med passionsfrukt-papayasylt och den här gången också sirapkokta kokosnötsflarn. Jag blev tvungen att hitta på nåt av de färska kokosnötbitarna vi köpte i torsdags, så det blev finhackade kokosbitar kokta i socker och lite vatten. Riktigt goda om jag själv får säga. 😊


På lördagen var vi till Novey efter mera krukor, och kom ut med både krukor och sockervadd. Ingen aning om vad de firade, men sockervadd bjöd de på i varje fall. Egentligen hade jag tänkt köpa myllan från Novey, men de hade ingen (i sann panamesisk anda; det finns ingen garanti att butikerna har det du behöver då du behöver det). Däremot hade de krukor av det vanliga utbudet, så det blev en stor avlång planteringslåda (likadan som den vi har örterna i), två mindre avlånga planteringslådor och en stor rund kruka med ett fat. Alla i plast, men det finns inte så mycket alternativ, speciellt inte av planteringslådor, och det var det jag ville ha. Sockervadden var inte med på inköpslistan.


Efter Novey var vi till Riba Smith efter lite mylla (plus djupfrysta hummerskärtar, en flaska skumppa och lite andra drycker). Lördag kväll brukar ju ibland betyda att vi avslutar dagen med en god måltid och till den hör ju något gott att dricka också. Det blev ju inte en sådan middag igår kväll, men det berodde nog på den sena (och mättande) lunchen som vi åt 16-tiden. Blir att åtgärda hummerskärtarna (och kanske en liten del av dryckerna) ikväll istället, då de inte håller i kylskåpet hur länge som helst. I butiken på lördagen hade vi alltså tänkt köpa mylla och en persiljeplanta att sätta med i den planerade skaldjursgrytan. Efter att ha gått igenom växtavdelningen utanför Riba Smith hade vi en tomatplanta med två tomater och en brokbladig bougainvillea i kärran med de 5 påsarna mylla som det blev och ingen persilja alls. De hade alltså ingen persilja, annars hade vi nog köpt en sådan också.


Tomaten + de flesta basilikorna (som jag sådde här tidigare) är nu planterade i den större planteringslådan. Ett finger lyckades komma med i bilden, men annars är det väl ett helt ok foto. Vi orkade helt klart inte vänta på att den enda överlevande egensådda tomatplantan ska börja blomma. Dagens vill-ha-allt-genast-mentalitet kanske, men å andra sidan är det här troligen en mera balkongkompatibel sort jämfört med de sorterna jag sådde här tidigare (och av vilka 2 av 3 tyvärr blev lite övervattnade och ruttnade bort). Också lavendeln självdog här förra veckan, så nu är det bara rosmarinen och timjanen (samt lyckoklövern) kvar i den första större lådan, men satte fyra små lime-plantor i var sin styrox-mugg, så de står i varje fall säkert där med timjanen som närmaste granne. De övriga lime-plantorna väntar ännu på att få egna krukor, så den dagen det händer har vi 20+ små limeträd på kommande. Så blir det då man inte räknar med att 90% av fröna gror...


I en av de mindre planteringslådorna satte jag endast två plantor; de är båda egensådda passionsfruktskärnor, och jag hoppas på att de så småningom börjar klättra så som det hör till att de ska göra. Ingen aning dock om de ens kommer att blomma, än mindre om de kommer att ge någon frukt i en överskådlig framtid. Papayaplantorna från örtlådan hamnade i ett par små krukor (som basilikorna stod i). Den enda egensådda tomatplantan som överlevt fick också en egen kruka. Batatplantan hamnade i den stora runda krukan, så förhoppningsvis börjar den klara sig lite bättre nu. Den har hittills sett lite vissen ut både på morgonen och på kvällen, så jag har gått mina bevattningsrundor två gånger dagligen, ibland till och med tre gånger. Det mesta andra är ännu i sina små krukor, men vad kan man när myllan tog slut innan allt blev omplanterat. Alltid för lite mylla verkar det som... 😉 Fick i varje fall paprikaplantorna satta i den andra mindre planteringslådan, så förhoppningsvis börjar de växa till sig snart och kanske vi har egna paprikor ännu före nyår.


Så snart börjar det bli ganska så grönt (och trångt!) på balkongen. I värsta fall blir det väl att plocka in balkongstolarna, men å andra sidan har vi inte suttit där ute så många kvällar ändå. Tog i alla fall in gullrankan idag eftersom den börjar se lite pinad ut där ute på balkongen. Misstänker att den fått för mycket klart solsken, och här växer den ju i naturligt tillstånd i skuggan. Den har nu blivit duschad, så hoppas att de flesta småkräken (insekterna, spindlarna osv) som kom in med den är på väg längs en vattenrutschkana och bort från gästduschen. Vill inte använda gifter om det inte är absolut nödvändigt, så bara att vänta och se hur många inneboende vi har nu när gullrankan flyttade in. 😕


Andra ändan av balkongen är lite mindre fullproppad med växter, men de är å andra sidan lite större och spretigare. Ananassarna har växt till sig ganska så bra, och ingefäran börjar ha en hel del blad den med. Hade tänkt plantera om den också, men satte istället passionsfruktsplantorna i den ena mindre planteringslådan. Lär hinna plantera om ingefäran i nåt skede nog, och den verkar inte ha växt ut ur sin "kruka" (dvs köttfärslådan från Finland) ännu.


Sista bilden från balkongen (den här gången) blir av den brokbladiga bougainvillean vi köpte igår. Har länge velat ha en bougainvillea, och kunde inte motstå en med ganska mörka blommor och vit-grön-brokiga blad när det nu äntligen blev av att köpa en. Så nu är det inte bara lyckoklövern som blommar. I bästa fall börjar ju både ingefäran och bataten också att blomma i nåt skede, så kanske det blir en del blommor och inte bara grönt på balkongen i något skede ännu. 😎


Medan jag pysslade på med växterna på balkongen och samtidigt passade på att igen "möblera om" lite och  tvätta golvet (vilket inte är så där bara när golvet är fyllt med krukor och jordsäcka), lagade Tobias lite stekfett och biprodukten krispig fläsksvål i ugnen - samt diskade. Vi använder alltså oftast ister (finska; silava) som stekfett, eftersom smöret här inte smakar riktigt smör, och kilopriset är minst dubbelt jämfört med det i Finland. Oljor finns det, men smaken av ister i gjutjärnspannan är betydligt bättre (i våra munnar i varje fall). Dessutom är de krispiga bitarna goda att tugga på så här efter att ha spenderat halva dagen på balkongen eller i köket. 😋 Så nu slappar vi i soffan (igen), framför var sin laptop/dator. Jag med bloggen och hubby med nå datorspelsvideor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.