måndag 30 oktober 2017

Inlägg nr 90 - hummer på två sätt

Tydligen är det här det 90:e inlägget här på bloggen! Spännande att det blivit så många, men likväl har det ju gått ett antal månader sedan vi startade bloggen... Kanske bra då att "fira" det med bilder och text från söndagskvällens ganska festliga middag och lite riktgivande recept? 😉 Eftersom vi köpte djupfryst, rå hummer på lördagen (men inte orkade göra nåt åt dem), blev det hummer på två sätt på söndagskvällen. Hittade inget speciellt recept att följa - ock sku knappast ha följt det ändå - utan slängde ihop det som vanligt. Nåja, här kommer nu gårdagens middag med lite bilder och recept (på ett ungefär i alla fall).




Hummer på två sätt med sallad, stekt kokbanan och varm paprika

4 hummerstjärtar á 100 - 150g (med skal) Gjorda som så kallade "fjärilar", 2 st lämnade i sina skal medan 2 st tagna ur skalet, och skalet klippt i bitar. Finns en hel del bra info om hur det här "fjärilsrensandet" ska göras på internet, så låter bli att skriva om det allt för detaljerat nu.

Vitlökssmör

ca 100g smör
1 vitlök, klyftorna pressade (eller mindre om man inte vill ha så stark vitlökssmak)
några timjankvistar, hackade fint. Blev väl en dryg matsked timjan totalt.
Lite salt (efter smak)

Smält smöret i en liten kastrull (jag valde en med ca 12cm i diameter), häll i den pressade vitlöken och låt småputtra ett par minuter. Salta lätt och sätt med timjanen. Stäng av värmen. Vitlökssmöret kommer att användas för alla fyra hummerstjärtar, men på lite olika sätt i de två variationerna.

Tillbehör

Isbergssallad (3 blad), färsk tomat (2st), 1 skivad och stekt kokbanan (stekt i olja, lätt saltad) och stekt paprika (stekt i olja  med kokbananen, lätt saltad) samt Philadelphia-fetaost-peppar-röra. Dessutom ett par kvistar färsk basilika. Kan användas som hela blad eller hackad. Ett par klyftor lime passar också bra på tallriken - och på hummern!


"Ugnsgratinerad hummer"


Sätt de "fjärilsrensade" hummersjärtarna i en ugnssäker form. Häll på rikligt med vitlökssmör på hummerstjärtarna. Sätt ugnen på 250 grader (ungefärlig maximal temperatur i vår gasugn), och när temperaturen är önskad lägg in formen med hummern mitt på mellanhöjd (eventuellt lägre ner om man har övervärme). Vi lät hummerstjärtarna vara inne i ugnen i ungefär 25 minuter, de sista 10 minuterna på eftervärme, och de var riktigt perfekt genomstekta. Köttet ska alltså vara vitt, eventuellt minimalt genomskinligt, men har man inne dem för länge blir köttet segt och torrt. Vill man ha en annan smak på hummern är det enkelt att lägga riven ost av eget önskemål överst på hummern innan den åker i ugnen. Vi åt den ugnsgratinerade hummern till sist, eftersom allt inte rymdes på tallriken samtidigt. 😏

Lite lime passar bra till ugnsgratinerad hummer.

"Smörkokt hummer"

Rensa hummerstjärtarna, dvs ta ut dem ur skalet (och ta bort eventuell tarm om du hittar den). Det gick lätt att klippa upp skalet med en sax (övre sidan, så att saxen också gick 2-3 cm in i själva köttet) och sedan peta ut dem hela. Klipp skalet i grova bitar, stek upp med ett par matskedar vitlökssmör i en stekpanna (undvik teflon eftersom hummerskalet kan repa ytan) tills skalbitarna fått den typiska röda hummerfärgen. Häll i ca 1 dl vittvin och ca 1 dl vatten. Låt koka ihop ett par minuter. Sila bort skalbitarna, t.ex. genom att hälla spadet genom en sil i kastrullen med det vitlökssmör som blev kvar efter att de ugnsgratinerade stjärtarna blev smörade. Låt koka upp, och sätt i de två skalfria hummerstjärtarna. Sätt dem liggande "på mage" i kastrullen. De kommer att snurra ihop medan de kokar, så var beredd på att svänga dem i kastrullen efter några minuter.

Försök koka alla sidor lika länge (blev väl 2-3 minuter per sida som jag kokade dem, men se till att spadet inte kokar häftigt, utan hellre småputtrar på låg värme för att undvika att stjärtarna blir överkokta. Efter att ha svängt några gånger och stjärtarna känns som att de kanske är färdiga kan du plocka upp dem och halvera dem längsmed ryggen, så du får två halvor. Ifall köttet i mitten ännu är lite genomskinligt är de bara att sätta ner bitarna i spadet ännu ett par minuter, men det kan löna sig att stänga av värmen till kastrullen i det skedet, så de inte blir överkokta. servera med salladen, kokbananen, paprikan och ost-röran. Ett glas gott vittvin passar också riktigt bra till måltiden. 😉


Smaklig måltid! 😋

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.