I våras köpte vi vår andra lokala kokbok; Panamá Ruta de Manjares, av Bertha de Paláez tillsammans med några av de bästa och mest kända professionella kockarna i Panama. Varje provins i Panama behandlas och utöver recept för områdesspecifika rätter - eller rätter inspirerade av de lokala råvarorna - presenteras provinsen med bakgrundsfakta, sevärdheter och andra små egenheter. Även den här kokboken är på både spanska och engelska, precis som den förra vi köpte, vilket underlättar en hel del!
Bertha är lite av en kändis här i Panama, främst för sina kokprogram och otaliga recept, trots att hon inte är född eller uppvuxen här. Måste medge att vi inte hört om henne innan vi köpte boken, så det var mycket bra med en liten introduktion där det kom fram en del info även om henne, och inte bara om det panamanska köket. Boken är över lag väldigt trevligt upplagd, med mycket fotografier och språket är inte för enkelt. Flytande texter är så mycket angenämare att läsa och den här boken har definitivt inte blivit översatt med Google Translate. 😉
Tio av Panamas provinser är representerade i den här boken i tur och ordning, medan de territorier som befolkas främst av ursprungsbefolkning (de olika indianstammarna) är satta under en gemensam rubrik. Eftersom olika provinser har tillgång till lite olika råvaror beroende på flora, pauna och läge presenteras därför lite olika rätter från område till område och alla provinser representeras av olika kockar. Det blir därför inte traditionella rätter i deras ursprungliga form, då recepten har en personlig prägel av just den kock som presenterar den specifika provinsen. De flesta recepten är relativt enkla och hyllar de panamanska råvarorna, och är gjorda så att även noviser i köket har en chans att lyckas med dem.
'Tilapia de las Yayas en Coclé' av José Olmedo Carles |
Andra recept är däremot helt klart inspirerade av modernare tillagningssätt och fram för allt presentationen av dessa rätter påminner mer om de tallrikar man kan få på restauranger med Michelín-stjärnor. Hittills har vi inte testat nåt av alla dessa recept (eller ätit på en restaurang med Michelín-stjärnor för den delen), men det är en fröjd att bara se på bilderna och läsa recepten.
Exempel nedan på en sida med information om provinsen Colón, med bilder från Portobelo, hamnstaden (byn idag) som vi besökte i slutet av februari då vi ännu hade en vän på besök här i Panama. Fufun med fisk, kokosmjölk och rotgrönsaker är ett av 6 recept från Colón.
Fufu: fisksoppa med kokosmjölk och rotgrönsaker av Luis Young |
Om inte annat så blir man definitivt hungrig av att läsa i kokboken, och att skriva ett blogginlägg om den är inget undantag. 😆 Planen är nog att jag ska testa ett eller två recept från boken, och får återkomma med ett separat inlägg när det händer. I princip har jag ju all tid i världen nu medan Tobias är i Argentina på arbetsresa, men det är ju så skönt att inte göra så mycket alls... 😉
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.