Ibland blir det testat lite olika sätt att göra "samma" sak på, och då är det kul att jämföra efteråt vilket sätt eller vilket recept som var bättre. Speciellt då vi oftast tar ett recept och ändrar det lite då vi saknar en del av ingredienserna och har svårt att hitta ett sådant recept där vi faktiskt har alla råvarorna hemma i skåpet. Här följer nu två olika försök till pizzabotten (det är nämligen ganska svårt att få smakrika och glutenfria pizzabotten) och som så ofta med just glutenfria botten är de förgräddade. De här försöken är inte egentligen recept, utan ett sätt för mig att lite testa hur olika ingredienser påverkar slutprodukten, och ifall det går som jag hoppas kommer det att sluta med ett så bra pizzabottenrecept som möjligt, och som går att upprepa flera gånger om. Så här under följer nu försöken som vi gjort under oktober och november månad 2017.
Försök A: färdig mjölmix för "ostbröd"
Blandade ihop mjölmixen enligt receptet (2 ägg, några msk vatten).
Kavlade ut degen mellan två bakplåtspapper och förgräddade dem innan jag satte på fyllningen.
Vi gjorde 2 olika pizzor; en tonfiskbaserad och en skinkbaserad. Båda hade dessutom färdig tomatsås, lite cheddar ovanpå tomatsåsen, halverade tinade räkor, lökringar, oregano, vitlökspuré (köpt) och färdigt riven ost (mozzarella). Som tilltugg hade vi en vitkål-morotssallad och en vitlöksmajonnäs (2 dl majonnäs + 1 hel vitlök, alla klyftor skalade och pressade + 1 tsk malen svartpeppar + 1 tsk vitvinsvinäger).
Den tonfiskbaserade hade lite tunnare botten (3 - 4mm tjockt), och det blev ganska knaprigt. Ingen smak av ost i själva brödet, men det smakade definitivt bättre än de botten som de flesta glutenfria pizzorna i Finland har. Eventuellt kunde vi ha fyllt den tunnare bottnen innan den sattes i ugnen, men det kom vi och tänka på först efteråt. Kanske nästa gång som vi lagar riktigt tunna botten så försöker vi med att fylla dem före de är förgräddade. Måste bara komma ihåg den tanken...
Den skinkbaserade hade ca 5mm tjockt botten, och det blev riktigt passligt mycket "degigt".
Förhållandet mellan botten och fyllning blev ganska så perfekt!
Gjorde alltså två pizzor och delade dem. Smakade riktigt bra till och med som svala. 😋
Vinnaren av de två bottnen var definitivt det lite tjockare.
Försök B: Ostbröd på mozzarella och cheddar
(2 ägg, 2,5dl mozzarella, 2,5dl cheddar, 2,5dl tapiocamjöl, 1 tsk bakpulver,
drygt 1dl majsmjöl, 2 tsk vatten)
Det tog längre än väntat innan vi åt pizza igen, men här är nu resultatet.
Kavlade igen ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 5mm tjocka botten.
Förgräddade bottnen i ca 180 grader i ca 15 minuter (tills de fått lite färg).
Den här gången blev det betydligt mera fyllning, främst ost (cheddar), och därför ser man egentligen inte alls vad det var på pizzorna. Gjorde som senast och lagade två olika fyllningar, även om det blev ganska så lika med chorizo i den ena och kalkon i den andra. Dessutom blev det lite salami och såklart vitlök och tomatsås i bottnen samt lite oregano under det ganska så tjocka osttäcket.
Bottnen blev lite tjockare än i försök A, men de var riktigt bra i varje fall, och fungerade riktigt bra som "bröd" under fyllningen. De två bottnen blev ganska jämntjocka - degen fluffade till sig, och eftersom värmen kommer nerifrån i ugnen blev den ena pizzan lite knaprigare (läs: nästan bränd) på undersidan. Den som blev mindre knaprig hade bättre smak över lag, men de fungerade riktigt bra båda två. Vi kom fram till att det som fattades i smaken var det som jag glömde att lägga med; färska lökringar. Bottnen fungerade alltså riktigt bra. Få se vad det blir för pizzabotten nästa gång - vi använder oss sällan av ett och samma recept, även om det är jättegott. Nya experiment är alltså på kommande i något skede, och jag misstänker att det kommer att bli ganska mycket pizza i mellandagarna, i synnerhet om vi ska ha en stor skinka till julafton. 😉
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.