Ett livsmedel som vi inte ännu hittat i butiken här är vanlig, hederlig senap. Det finns dijon-versioner, sötsliskiga "franska" sorter och ättikssmakande blandningar (oftast "Made in the USA), men "normal" finsk/nordisk senap existerar inte i Panama. Vi har fått några tuber finsk senap så gott som varje år ända sedan vi fick våra första gäster, och dessutom har vi beställt senapspulver med gästerna för att kunna bygga egen hemgjord senap då tuberna blivit tömda. Hittills har det blivit lika många olika recept som det har blivit senapskok, men det senaste försöket blev lite bättre än väntat, så därför delar jag nu med mig av det här i bloggen. Speciellt som jag faktiskt skrev upp det den här gången...
Receptet är ganska så enkelt, då det är en omarbetning av det som finns på senapspulverspåsen från Aura Senap. Största utmaningen är att koka upp det hela på tillräckligt låg värme och att komma ihåg och orka röra om det mer eller mindre hela tiden för att äggen inte ska bli mer som äggröra än senap.
I slutet av april gjorde jag den senaste satsen med just det här receptet, och med den takten som senapen försvinner blir det nog att laga ett till kok av samma storlek om ett par-tre månader. Tur nog finns det ännu senapspulver för en ungefär lika stor sats, så Tobias behöver inte äta korv - även mjölkorvarna - utan ordentlig senap. Hur vi ska klara julen utan hemlagad senap är en helt annan fråga, men det brukar nog lösa sig. Går ju alltid att beställa mer senapspulver via internätet om vi inte hittar det här i butikerna.
Receptet ger en dryg liter senap eller 2 stora burkar + 1 mindre. Det här är en sockerfri version.
4 dl senapspulver - jag gillar att blanda lite, så det blev 2½ dl Auran + 1½ dl Colemans'
1½ dl Lakanto Monkfruit sweetener - eller önskad mängd socker/honung/annat sötningsmedel
ca 3 dl grädde
8 st hela ägg
1 dl mild saltgurksvätska
1 tsk achiote-olja (ger senapen en lite djupare färg, påverkar inte smaken)
1 nypa salt (vid behov)
Rör ihop alla torra ingredienser i en skål/kastrull och alla våta ingredienser i en annan. Det går att röra ihop allt i samma också, men kan löna sig att börja med de torra så att det inte blir så mycket klimpar. När alla ingredienser är ihoprörda ska blandningen värmas upp under så gott som konstant omrörning. Jag brukar använda en handvisp, ballong/droppformad och av metall (ingen aning om det är rätt val, men det fungerar för mig).
Rör om tills blandningen blir tjock och den bubblar lätt då du inte rört om på ca 5 sekunder. Fortsätt röra om så att senapen får sjuda ytterligare ca 5 - 10 minuter (så att hela blandningen kokar upp). Rör om ordentligt på slutet innan du sätter senapen i steriliserade burkar.
Före burkningen kan du vispa med eventuell smaksättning, t.ex. lite wasabipulver, chilipulver, ett par matskedar honung, ättika, rom/brandy/whiskey eller annan önskad smak. Jag satte med ca ½ tsk wasabipulver i en del av senapen medan den andra fick förbli "au naturel" för lite variation. För mer flytande senap kan det kanske fungera med att sätta i mera saltgurksvätska eller färre ägg. Vi gillar vår ordentligt stabil och stark i smaken, men det är alltid roligt att experimentera lite.
Förvara i kylskåp - våra brukar brukar ta slut före de går hädan, så är inte säker på hur lång hålbarhet senapen har, men i alla fall har de smakat helt ok ännu ca 3-4 månader efter tillagning.
1½ dl Lakanto Monkfruit sweetener - eller önskad mängd socker/honung/annat sötningsmedel
ca 3 dl grädde
8 st hela ägg
1 dl mild saltgurksvätska
1 tsk achiote-olja (ger senapen en lite djupare färg, påverkar inte smaken)
1 nypa salt (vid behov)
Rör ihop alla torra ingredienser i en skål/kastrull och alla våta ingredienser i en annan. Det går att röra ihop allt i samma också, men kan löna sig att börja med de torra så att det inte blir så mycket klimpar. När alla ingredienser är ihoprörda ska blandningen värmas upp under så gott som konstant omrörning. Jag brukar använda en handvisp, ballong/droppformad och av metall (ingen aning om det är rätt val, men det fungerar för mig).
Rör om tills blandningen blir tjock och den bubblar lätt då du inte rört om på ca 5 sekunder. Fortsätt röra om så att senapen får sjuda ytterligare ca 5 - 10 minuter (så att hela blandningen kokar upp). Rör om ordentligt på slutet innan du sätter senapen i steriliserade burkar.
Före burkningen kan du vispa med eventuell smaksättning, t.ex. lite wasabipulver, chilipulver, ett par matskedar honung, ättika, rom/brandy/whiskey eller annan önskad smak. Jag satte med ca ½ tsk wasabipulver i en del av senapen medan den andra fick förbli "au naturel" för lite variation. För mer flytande senap kan det kanske fungera med att sätta i mera saltgurksvätska eller färre ägg. Vi gillar vår ordentligt stabil och stark i smaken, men det är alltid roligt att experimentera lite.
Förvara i kylskåp - våra brukar brukar ta slut före de går hädan, så är inte säker på hur lång hålbarhet senapen har, men i alla fall har de smakat helt ok ännu ca 3-4 månader efter tillagning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.