tisdag 31 oktober 2017

Fågelinvasion?

Medan vi (hubby jobbar hemifrån idag) satt i soffan med vårt morgonkaffe märkte vi att himlen utanför kryllade av fåglar av lite olika storlekar, men främst gamar och andra rovfåglar av den storleksklassen. Flockarna av fåglar verkade dra fram i sakta mak och bildade små "spiraler" längsmed hela himlen. De höll sig dock ganska högt uppe, och folk var ute och gick med sina små hundar utan att rovfåglarna dök ner i jakt på frukost. Av det utgick vi från att det inte var frågan om en invasion eller ett gamkalas i kvarteret. Mängden fåglar var dock imponerande, och helt klart var att det rörde sig om något speciellt.


Tobias var vänlig och sökte lite information om vad det kunde röra sig om medan jag stod ute på balkongen och fotograferade, så nu vet vi att det rör sig om en årlig migration för bland annat ett antal olika rovfågelsarter. Tydligen är en del nordamerikanska gamar och hökar flyttfåglar och spenderar en del av året i Sydamerika. Orsaken till att det är så mycket fåglar samtidigt över Panama, är att de här fåglarna flyger över land och inte över havet, och landmassan krymper här mellan den Nordamerikanska och den Sydamerikanska kontinenten. Lite som en flaskhals alltså, och därför packas fåglarna ihop här och kan ses i sådana enorma mängder då de flyger över Panama.


Nästan lika fort som det började var fågelmassorna borta, och himlen var lugn igen. Får se om det är ett återkommande fenomen eller om det var allt för den här flyttsäsongen. Helt klart är det dock att det händer varje år, så vi lär få se en motsvarande migration när fåglarna åter söker sig norrut. Synd bara att nästan alla bilder blev i motljus, men man ser ju vad det handlar om i alla fall. 😊


Vill du läsa mera finns det mer detaljerad info om fågelmigrationen t.ex. på Panama Today. Artikeln är på engelska.

måndag 30 oktober 2017

Inlägg nr 90 - hummer på två sätt

Tydligen är det här det 90:e inlägget här på bloggen! Spännande att det blivit så många, men likväl har det ju gått ett antal månader sedan vi startade bloggen... Kanske bra då att "fira" det med bilder och text från söndagskvällens ganska festliga middag och lite riktgivande recept? 😉 Eftersom vi köpte djupfryst, rå hummer på lördagen (men inte orkade göra nåt åt dem), blev det hummer på två sätt på söndagskvällen. Hittade inget speciellt recept att följa - ock sku knappast ha följt det ändå - utan slängde ihop det som vanligt. Nåja, här kommer nu gårdagens middag med lite bilder och recept (på ett ungefär i alla fall).


söndag 29 oktober 2017

Frukost, balkongbestyr och fläsksvål

Söndagsfrukost. Igen blev det pannkakor på majsmjöl och yucamjöl, serverade med passionsfrukt-papayasylt och den här gången också sirapkokta kokosnötsflarn. Jag blev tvungen att hitta på nåt av de färska kokosnötbitarna vi köpte i torsdags, så det blev finhackade kokosbitar kokta i socker och lite vatten. Riktigt goda om jag själv får säga. 😊


På lördagen var vi till Novey efter mera krukor, och kom ut med både krukor och sockervadd. Ingen aning om vad de firade, men sockervadd bjöd de på i varje fall. Egentligen hade jag tänkt köpa myllan från Novey, men de hade ingen (i sann panamesisk anda; det finns ingen garanti att butikerna har det du behöver då du behöver det). Däremot hade de krukor av det vanliga utbudet, så det blev en stor avlång planteringslåda (likadan som den vi har örterna i), två mindre avlånga planteringslådor och en stor rund kruka med ett fat. Alla i plast, men det finns inte så mycket alternativ, speciellt inte av planteringslådor, och det var det jag ville ha. Sockervadden var inte med på inköpslistan.


Efter Novey var vi till Riba Smith efter lite mylla (plus djupfrysta hummerskärtar, en flaska skumppa och lite andra drycker). Lördag kväll brukar ju ibland betyda att vi avslutar dagen med en god måltid och till den hör ju något gott att dricka också. Det blev ju inte en sådan middag igår kväll, men det berodde nog på den sena (och mättande) lunchen som vi åt 16-tiden. Blir att åtgärda hummerskärtarna (och kanske en liten del av dryckerna) ikväll istället, då de inte håller i kylskåpet hur länge som helst. I butiken på lördagen hade vi alltså tänkt köpa mylla och en persiljeplanta att sätta med i den planerade skaldjursgrytan. Efter att ha gått igenom växtavdelningen utanför Riba Smith hade vi en tomatplanta med två tomater och en brokbladig bougainvillea i kärran med de 5 påsarna mylla som det blev och ingen persilja alls. De hade alltså ingen persilja, annars hade vi nog köpt en sådan också.


Tomaten + de flesta basilikorna (som jag sådde här tidigare) är nu planterade i den större planteringslådan. Ett finger lyckades komma med i bilden, men annars är det väl ett helt ok foto. Vi orkade helt klart inte vänta på att den enda överlevande egensådda tomatplantan ska börja blomma. Dagens vill-ha-allt-genast-mentalitet kanske, men å andra sidan är det här troligen en mera balkongkompatibel sort jämfört med de sorterna jag sådde här tidigare (och av vilka 2 av 3 tyvärr blev lite övervattnade och ruttnade bort). Också lavendeln självdog här förra veckan, så nu är det bara rosmarinen och timjanen (samt lyckoklövern) kvar i den första större lådan, men satte fyra små lime-plantor i var sin styrox-mugg, så de står i varje fall säkert där med timjanen som närmaste granne. De övriga lime-plantorna väntar ännu på att få egna krukor, så den dagen det händer har vi 20+ små limeträd på kommande. Så blir det då man inte räknar med att 90% av fröna gror...


I en av de mindre planteringslådorna satte jag endast två plantor; de är båda egensådda passionsfruktskärnor, och jag hoppas på att de så småningom börjar klättra så som det hör till att de ska göra. Ingen aning dock om de ens kommer att blomma, än mindre om de kommer att ge någon frukt i en överskådlig framtid. Papayaplantorna från örtlådan hamnade i ett par små krukor (som basilikorna stod i). Den enda egensådda tomatplantan som överlevt fick också en egen kruka. Batatplantan hamnade i den stora runda krukan, så förhoppningsvis börjar den klara sig lite bättre nu. Den har hittills sett lite vissen ut både på morgonen och på kvällen, så jag har gått mina bevattningsrundor två gånger dagligen, ibland till och med tre gånger. Det mesta andra är ännu i sina små krukor, men vad kan man när myllan tog slut innan allt blev omplanterat. Alltid för lite mylla verkar det som... 😉 Fick i varje fall paprikaplantorna satta i den andra mindre planteringslådan, så förhoppningsvis börjar de växa till sig snart och kanske vi har egna paprikor ännu före nyår.


Så snart börjar det bli ganska så grönt (och trångt!) på balkongen. I värsta fall blir det väl att plocka in balkongstolarna, men å andra sidan har vi inte suttit där ute så många kvällar ändå. Tog i alla fall in gullrankan idag eftersom den börjar se lite pinad ut där ute på balkongen. Misstänker att den fått för mycket klart solsken, och här växer den ju i naturligt tillstånd i skuggan. Den har nu blivit duschad, så hoppas att de flesta småkräken (insekterna, spindlarna osv) som kom in med den är på väg längs en vattenrutschkana och bort från gästduschen. Vill inte använda gifter om det inte är absolut nödvändigt, så bara att vänta och se hur många inneboende vi har nu när gullrankan flyttade in. 😕


Andra ändan av balkongen är lite mindre fullproppad med växter, men de är å andra sidan lite större och spretigare. Ananassarna har växt till sig ganska så bra, och ingefäran börjar ha en hel del blad den med. Hade tänkt plantera om den också, men satte istället passionsfruktsplantorna i den ena mindre planteringslådan. Lär hinna plantera om ingefäran i nåt skede nog, och den verkar inte ha växt ut ur sin "kruka" (dvs köttfärslådan från Finland) ännu.


Sista bilden från balkongen (den här gången) blir av den brokbladiga bougainvillean vi köpte igår. Har länge velat ha en bougainvillea, och kunde inte motstå en med ganska mörka blommor och vit-grön-brokiga blad när det nu äntligen blev av att köpa en. Så nu är det inte bara lyckoklövern som blommar. I bästa fall börjar ju både ingefäran och bataten också att blomma i nåt skede, så kanske det blir en del blommor och inte bara grönt på balkongen i något skede ännu. 😎


Medan jag pysslade på med växterna på balkongen och samtidigt passade på att igen "möblera om" lite och  tvätta golvet (vilket inte är så där bara när golvet är fyllt med krukor och jordsäcka), lagade Tobias lite stekfett och biprodukten krispig fläsksvål i ugnen - samt diskade. Vi använder alltså oftast ister (finska; silava) som stekfett, eftersom smöret här inte smakar riktigt smör, och kilopriset är minst dubbelt jämfört med det i Finland. Oljor finns det, men smaken av ister i gjutjärnspannan är betydligt bättre (i våra munnar i varje fall). Dessutom är de krispiga bitarna goda att tugga på så här efter att ha spenderat halva dagen på balkongen eller i köket. 😋 Så nu slappar vi i soffan (igen), framför var sin laptop/dator. Jag med bloggen och hubby med nå datorspelsvideor.

fredag 27 oktober 2017

Några exotiska frukter och grönsaker

Igår var vi till butiken, och eftersom kylen var ganska tom på färska frukter och grönsaker blev det några nya sorter som hamnade i kärran. Få se vad de smakar, och vad det blir lagat av dem.

Kokosnöt - själva "köttet", skalad och delad.
Pris: $3.83/kg, färsk, bara att äta



Otoe, även kallad taro rot. Påminner om yucan, både för användning och tillredning.
Pris: $5.20/kg, färdigt skalad och tärnad


Tomate de arbol ("trädtomat", bättre känd som tamarillo) Se den här sidan (spanska) för mer info.
Pris: $3.97/kg



Guandu (Cajanus cajana, kallad pigeon pea på engelska, vilket fritt översatt blir duv-ärt)
Pris: $12.80/kg för färska, färdigt spritade.


Måste återkomma med några närmare iakttagelser då jag testat de här frukterna och grönsakerna i matlagning, men redan nu har det försvunnit en ansenlig del av den råa kokosnöten... Mums!

torsdag 26 oktober 2017

Smutsbyk, kryddor och lite annat

Tobias är hemma igen. ❤

Sent på tisdagskvällen, närmare kl.22:30 och efter att han suttit i rusningstrafiken genom Panama City i 2h, kom han äntligen hem. Trött och söndrig efter en fysiskt påfrestande vecka med i medeltal 12h15min långa arbetsdagar. Igår (onsdag) blev en lite lugnare dag för hans del, mest spenderad i soffan här hemma. Kontoret fick vänta tills idag. 😉 Förutom en hel del smutsbyk (inklusive tre diesel- och vaselinindränkta arbetshalare/overaller) hade hubby med sig lite souvenirer från sin arbetsresa; en hel del kryddor från Grenada, ett par flaskor Ron Zacapa Centenario (från taxfree-butiken på flygfältet i Trinidad så visserligen är rommen från Guatemala, men det är en väldigt god rom!) och så hade han också köpt en grön bomullsskjorta åt mig. ❤ 

Muskotnötter och lagerblad från Grenada. Jepp, lagerblad kan se ut så här också.


En liten "kalebass"-skål full med typiska kryddor på Grenada!

Se bilden nedan:
Små påsar, överst raden från vänster: gurkmeja (riven), curry, nejlika (clove).
Små påsar nästöversta raden: malen ingefära, malen kanel (+ en kanelbit), pimento (även kallad allspice, är inte ett peppar utan frukten av från Pimenta-trädet).
Burken till vänster; malen ingefära
Kanel (bitar), hela muskotnötter (oskalade) + 3 lösa nötter.
De gröna bladen till höger är alltså lagerblad. 


Kryddskåpet fick sig en ordentlig påfyllning med både bekanta och nya kryddor. Eller ja, de ända kryddorna vi inte testat tidigare i större utsträckning är muskotnöt (nutmeg) och skalet till nöten (mace). Dessutom är lagerblad (bay leaf) från Grenada lite annorlunda än det som finns i Medelhavsregionen, så ska bli intressant att se hur pass olika smaker de har. De doftar i varje fall väldigt olika! De som finns i Medelhavsområdet har en mer stickande doft som påminner om nejlika, medan de som hubby hämtade nu är mer fruktiga och påminner kanske lite mer om muskotnöten.


Observera att två av kryddorna (clove = nejlika och mace = skalet utanpå muskotnöten) passar speciellt bra till sköldpadda (turtle), vilket inte är direkt ett protein vi tänker testa här i Panama. Vissa menar att sköldpadda smakar som höna, så lika bra att äta höna istället för någon stackars liten sköldpadda, oberoende av hur exotiskt det sku vara att smaka på en Skalman. 



Malen ingefära, kokosnötsolja och vanilj-ässens. Ska bli gott!


Romflaskorna i sina rör. Den till vänster har vi smakat på, och den är visserligen stark (40%, så är inte jättestark, den högra är ju faktiskt 43%), men smaken är söt och mjuk. Ser ut som att vi kommer att bli rom-drickare i alla fall. Jämfört med whiskey sticker de bättre rom-sorterna inte alls i munnen. De här romsorterna är i en helt annan dimension jämfört med Captain Morgan och fulsorterna på Alko. Bara att konstatera att vi nöjt oss med dålig rom innan vi nu äntligen förstått hur rom ska smaka. Fast de sämre sorterna passar ju bra i diverse drinkar. 😉


Sist men definitivt inte minst en bild på den skjortan som Tobias köpte åt mig. Lär vara en typisk modell för skjortor i Grenada, men står nog "Made in Thailand" på lappen i nacken. 😂 Det bästa med skjortan (förutom att den är grön) är raderna av gummiband som är sydda så att de spänner åt tyget strategiskt under brösten; man kan ha skjortan även utan BH. Tobias nämnde att det verkade vara normen på Grenada att kvinnorna gick utan BH, vilket låter ganska så skönt. Så att sådant. Inga små mängder souvenirer hubby hämtade hem, och kryddor använder vi ju verkligen i det här hushållet! Få se vad gott vi ska hitta på med de nya kryddorna, och vi lär klara julen i varje fall med den här mängden kanel och nejlika. 😊

tisdag 24 oktober 2017

2 månader till julafton

Ända sedan början av september har det funnits en massa juldekorationer i butikerna, vilket kändes lite väl tidigt för min del (och onödigt för hubbys del). Nu - med 2 månader till julafton - börjar det kännas lite mer aktuellt att publicera ett inlägg om de dekorationer som jag fotograferade under intensivkursen i att vara hemmafru (del 1 och del 2). Här nedan är ett antal foton som jag tog i  Steven's butiker i Albrook Mall och Altaplaza Mall. Snögubben jag köpte (bilden nedan) var från butiken i Altaplaza (och den enda av sitt slag vad jag såg), men det fanns en hel del intressant i båda butikerna. Kanske det börjar bli dags att dra fram tomteluvan, värma glöggen och låta julstämningen komma! 🤶🎄🎅





Julgubbar fanns det - minst en för varje smak! Också snögubbar och änglar av alla de sorter trängdes på hyllorna. Vissa julgubbar var så stora att de nog behövt ett eget säte om de skickats per flygpost. Det blev inga större inköp då i september, men det är ju ännu flera veckor till julafton, så kanske jag hinner hitta något trevligt att släpa hem ännu. 😉



Stående, sittande, hängande eller liggande juldekorationer; bara att välja färg och storlek! Och alternativ finns det! Tomteluvor och kransar, renar och snögubbar, julgransbollar och glittrande blommor, julkrubbor och paljettprydda fjärilar, julgummor och -gubbar - tror jag vet några som gillat att vara där för att gå igenom utbudet! 😄


Också julkrubban hör till här i det katolska Panama - ju större desto bättre.


Den mest förekommande julfärgskombinationen är definitivt rött och guld, även om butiken i Altaplaza hade en liten avdelning med vitt, silver och blått. Om man inte direkt gillar de mer traditionella färgkombinationerna - eller formerna - finns det andra färger att fundera på.



Turkosa julgubbar med paljetter? Varför inte, men tror jag står över...



Här i Panama (och latinamerika över lag) är det inget fuskande då man ska dekorera julgranen. Det är bara att välja färgtema och julgransbollarna kommer i många olika färger och storlekar. Paljettprydda änglar, glittrande snöflingor, tyg-polkagrisar, plast-ispinnar, julgransbollar med Musse Pigg-öron eller Frozen-tema, konstgjorda eller torkade blommor översållade med glitter, ljusslingor och julgransbelysningar i regnbågens alla färger... Bara att välja och vraka! Speciellt som allt utom konstgranarna och julbelysningen var nedsatta till halva priset redan i början av september. Det finns definitivt alternativ för den mer äventyrslystna dekoreraren! 😊




Hoppas det här inlägget gav lite julstämning i varje fall för dig som vill börja fundera på julen redan så här i oktober. Också du som gillar julen (i december) kanske hittade något halvintressant att fundera på då dekorationerna kommer fram. Och du som inte gillar julen så värst mycket kan i varje fall glädjas åt att det snart bara är två månader tills julen är över igen för ett år. 😉 Själv ska jag låta juldekorationerna ligga i sina lådor fram till december, och plastjulgranen kommer nog upp tidigast kring självständighetsdagen - Finlands självständighetsdag alltså. Om jag klarar av att hålla mig tills dess... 

söndag 22 oktober 2017

Det enda som blommar är ogräset...

På balkongen växer det mesta som det är tänkt, men för tillfället är det bara gröna nyanser och inga blommor att tala om. Det enda undantaget är en liten lyckoklöver (Oxalis) som kom med timjanen, och som jag inte hade hjärta att riva upp. De små rosa blommorna och de rödskiftande bladen är en bekräftelse att jag gjorde rätt i att spara den. Får säkert lov att plantera om den i en egen kruka så småningom, men för tillfället får den blomma ifred, tätt omslingrad av timjankvistarna. 💕 


Också ingefäran (som jag petade ner i jorden utan större förhoppningar) har börjat visa vad den går för. De vassliknande mångnyanserade gröna bladen växer på höjden och rotdelarna skjuter nya skott med en förvånande fart. En ny, större kruka är här också i planen, men tror jag väntar tills min bärhjälp återkommer från sin arbetskommendering. Det kommer nämligen att behövas ett antal krukor och ett ännu större antal jordsäckar... 😉


Så här ser ananasse nr3 och ingefäran ut nu.



Ananasse nr1 och nr2 har växt till sig ganska så bra, men lär nog få vänta några månader till innan de ens i teorin kan börja producera nåt annat än rötter och blad. Lär ta mellan 12 och 24 månader för en planta att göra en frukt, och de frösådda plantorna är om möjligt ännu långsammare, så vi får vara glada att våra plantor är från ananaskronor och inte från frön. Nu tillbaka till boken - började läsa Sagan om Ringen igår. Jag hoppas att de åskväder som lovats till de kommande dagarna inte orsakar strömavbrott; hela komplexet var 3h utan ström på fredagseftermiddagen efter ett par ordentliga knallar, och tydligen gick propparna till alla vägguttag i sovrummet och biblioteket i samma väva. 😑 Så ingen TV, ingen nattdukslampa och ingen chans att laddatelefonerna i sovrummet. Men nåja, huvudsaken att strömmen kom tillbaks, eftersom det blivit lite väl jobbigt att äta upp allt som annars sku ha gått hädan i kylen och frysen. 😄 

lördag 21 oktober 2017

Läsglädje och ett "saltigt syltrecept"

Dagens tema är fortsättning på den läsning jag började på efter en tur till Lovisa i december 2016 (tack Ica för en trevlig helg!); Sagor från Midgård av J. R. R. Tolkien, sammanställd och redigerad av hans son Christopher Tolkien. Som så ofta när Halloween och jul närmar sig, känner jag att det är dags att läsa Trilogin om Härskarringen - det var kring jul jag första gången (sträck)läste de böckerna, och allt sedan dess har det varit lite som en tradition att antingen läsa böckerna eller se filmerna. Det här året tänker jag göra både och... ;)


Nå, inlägget ska ju faktiskt handla om gårdagens salsa/sylt som jag kokade ihop och som nu står i kylen och väntar på att användas i valfri rätt. Smaken som sådan blev alltså riktigt bra, och påminner kanske mest om en form av "djävulssylt", så sku tippa på att den passar bra till getost eller annan ost, som en vinägermild relish eller som extra smak i en kryddig gryta. Vill man sätta sin egen prägel på salsan/sylten är det enkelt att smaka av medan man kokar grönsakerna, och lägga till kryddor eller andra grönsaker efter egen smak. Med lite bladselleri kan man enkelt få en mer salsa-smak, speciellt om man minskar mängden socker. Som så ofta då det kommer till recept; de är inga regler, och den egna smakupplevelsen är det viktigaste, inte att följa det skrivna receptet. 

onsdag 18 oktober 2017

Gräsänka för första gången

På tisdagen landade vardagen hos oss på allvar. Den första arbetsresan för hubbys del var mitt i allt här. Inte för att det var oväntat - vi visste ju om det redan då vi läste beskrivningen för tjänsten före Tobias ens sökte jobbet - men ändå var jag tydligen inte riktigt beredd på det. Egentligen. Så nu är gubben min å jobbets vägnar på en ö i östra delen av Karibiska havet, och jag är gräsänka en hel vecka. På riktigt. 😶


Dagens regndos kom med lite åska och blixtar, så i varje fall vädret verkar hålla sig till samma mönster som hittills. I varje fall en konstant här i tillvaron. Kanske vardagen inte blir så värst annorlunda sen heller? Det vanliga på programmet med disk, byk och städning verkar hålla, men misstänker att jag även lyckas peta in lite slappande i form av kaffe och långa lässtunder eller passligt krävande filmer. Ja, och mat måste jag göra som vanligt, så kanske det blir några recept också under de kommande dagarna. Om jag lyckas slita mig från böckerna och Netflix... 😉

måndag 16 oktober 2017

Tips för Panama-resenärer

Lovade här för ett tag sedan åt en kompis, att jag sku ge lite tips inför det första besöket hit till oss här i Panama. För att fler ska kunna ta till sig av de här tipsen blir det i form av ett blogginlägg. Jaa, och de här tipsen är ju inga absoluta sanningar (och jag har säkert glömt en hel del viktiga saker som borde ha varit med), utan just tips, och vissa av dem är givna med en liten baktanke. 😏

Soluppgång lite efter kl 06 och solnegång lite efter kl 18, så ingen midnattssol här inte.

Telefon (och kamera) brukar höra till den obligatoriska packningen, och under en resa  brukar man behöva ladda batterierna till sina apparater. Där kommer det ett litet problem då vi talar om finska stöpslar och  panamesiska vägguttag och fram för allt elnätets spänning/styrka. Här är nämligen uttagen lite annorlunda än i Finland, så man behöver en "mellandel" (adapter), och till skillnad från spänningen i Finland (230V/50 hertz) är spänningen här i Panama 110V och 60 hertz. Så de apparater som klarar spänningen här i Panama behöver endast en adapter medan de som inte klarar 110V/60hz behöver dessutom en konverterare. Så bra att kolla att telefon- och kameraladdare klarar av spänningen här. Mera info finns på den här sidan om stöpslar och spänningar i världen.


Kläder: Packa för varmt väder och myggor/knott. Medeltemperaturen här är aningen högre än under en finsk sommar, så resväskan behöver inte fyllas med varma kläder. Toppar och korta kjolar är inga dumma alternativ om man vill få lite sol, men kom ihåg att en del restauranger har krav på att man är anständigt klädd för att bli serverad mat. Bekväma skor är bra att ha, speciellt om man vill vandra. Simdräkt behövs också, och ifall man har en tendens att bli röd rekommenderas solkräm. UV-indexet kan vara extremt, och även om det är lite mulet kan man bli röd. Jag vet, jag har testat det. Långärmat och långbyxor är också bra att ha, speciellt om man sitter utomhus sent på kvällen, men det är mer på grund av de enorma mängder med småkryp som gillar smaken av människoblod än på grund av temperaturen/vinden. Myggmedel är alltså bra att ha.

Mer info om vädret finns på internet, t.ex. http://www.holiday-weather.com/panama_canal/averages/

På tal om småkryp... Myggorna här i Panama har vissa små sjukdomar som kan vara skäl att vaccinera sig emot. Framför allt rekommenderas vaccinet mot gula febern, men också vaccin mot hepatit A och hepatit C kan löna sig att ha i skick. Malaria finns det flera olika varianter tydligen, men i varje fall här i trakten är det inte den dödliga strängen. Denguefeber finns också, vilket är lite värre, men över lag är det inga större grejer som man behöver oroa sig för. Kom ihåg att genast ta kontakt med sjukvården i Finland om du börjar känna dig febrig/sjuk när du kommit hem!

Vissa småkryp blir ganska så goda då de tillretts... 😋

Hygien är en bra grej att komma ihåg både under resan hit och på plats. Tvätta händerna med desinficeringsmedel ("handsprit"), undvik att äta suspekt mat, råa grönsaker och sallader och så vidare. För oss som redan fått den lokala bakteriefloran i systemet är vattnet som kommer ur kranen här hemma helt drickbart, men för övrigt så lönar det sig inte att dricka kranvatten eller drinkar med isbitar riktigt var som helst. Vissa säger att det är bra, rent vatten, medan andra säger att kranvattnet inte är drickbart... Vi har inte haft några problem med kranvattnet varken i lägenheterna eller på restaurangerna, men vi åt också mjölksyretabletter de första 1,5 månaderna. Mjölksyretabletter är ett bra tillskott i resapoteket. Kom ihåg att ta med receptet om du har receptbelagda mediciner!

Man kan hitta lite allt möjligt gott att äta och dricka,
men det är bra att komma ihåg vad ens mage tål, så man slipper semester-magbesvär.

Bokningen av biljetter är en stor grej det också. Var ute i god tid ifall du vill ha biljetter för en specifik tid, eftersom det kan hända att priserna stiger - precis som de brukar göra för andra flyg också. Högsäsongen är i början av året, dvs under "sommaren", också känd som torrperioden. Under torrperioden regnar det alltså inte, så vill man "sola och bada med piña colada" är det tiden från halva december till halva april som är bästa tiden att besöka Panama. Kolla gärna in den officiella hemsidan för turister i Panama!

Ifall du har planer på att boka hotell för din vistelse är det bara att boka och anlända, men meddela gärna om och i så fall när du har tid att träffas "på stan". Om du däremot funderar på att boka inkvartering i vårt lilla gästrum eller på soffan, kan det löna sig att kolla att vi har ledigt för den tiden du tänkt vara här och i så fall göra en preliminär bokning. Boka i tid för att försäkra dig om en sovplats! Vi har ett begränsat antal sovplatser och det är först till kvarn som gäller. 😉


Angående turistvisum
Finland finns på Panamas lista över de så kallade vänliga nationer ("friendly nations"), dvs man borde inte behöva ansöka om turistvisum separat då man bokar flygbiljetten. (Bra att kolla upp före avfärd utifall att läget ändats!) Om man har en returbiljett (max tid i landet med turistvisum är 180 dagar) och kan uppge ett hotell eller ett namn och en adress där man ska bo (frågas på flygfältet då man anlänt) borde det inte vara några problem. Vi kom visserligen in utan att ha en detaljerad adress för boendet (uppgav bara Panama Pacifico som adress), men då hade vi ju en hel del andra dokument inklusive en returbiljett. Har man ingen returbiljett är risken väldigt stor att man inte kommer in i landet, men det torde inte vara ett problem för dig som funderar på en två veckor lång semesterresa för att sedan åka hem till avundsjuka kolleger. 😉

Om att deklarera sitt bagage
Det är viktigt att fylla i en resedeklaration där man då fyller i vad man har med sig. Reser flera från samma familj räcker det att en fyller i en blankett, men annars ska varje resenär fylla i en egen. T.ex. kryssa i "food" (sku minnas att de inte hade en separat ruta för godis) på blanketten om du råkar ha finsk salmiak och fazers blå med dig. 😉 Det lönar att kolla vad man får ta med sig (restriktionerna ändrar ibland), men vi rekommenderar att du lämna alla färska varor, även ostar, köttkonserver och alla former av plantdelar/frön hemma. Allt som kan innehålla sjukdomar eller som kan uppfattas som ett hot mot den lokala floran och faunan är förbjudet att ta in i landet. De är däremot inte lika noggranna här som i t.ex. Australien, där mylla/frön på skorna utlöser hysteri, men onödigt att riskera böter eller värre på grund av slarv eller lättja. OBS: Surströmming är definitivt förbjudet! Likaså elddon, vapen, vätskor osv.

Man får ha med sig 500g tobak per person, så flyg helst via Stockholm och köp en stock löst snus per person, även om ni själva inte snusar... Lössnus är hårdvaluta här hos oss 😉 Mängden godis per person ligger på 500g (om vi minns rätt), så packa inte halva kappsäcken med godis (även om de knappast bryr sig om det - men man vet aldrig). När vi anlände till Tocumen, Panama (PTY), hade vi med oss lite godis, snus, kryddor och Tobias receptbelagda mediciner (samt mjölksyretabletter och sådant i necessären), och eftersom vi kryssat i att vi hade mat (godiset och kryddorna), tobak, och mediciner ville de inte ens kolla i våra väskor - vilket de hade gjort någonstans i tullen i Vasa eller på Arlanda. Om det berodde på personalen som var på jobb just då, eller om det är som det brukar vet vi inte. Så bäst att vara ärlig, och lämna hem sådant som inte är tillåtet. Och framför allt: ta inte med knark. Knark är dåligt! Och igen: kom ihåg att deklarera mediciner/tabletter (vi är lite osäkra om mjölksyretabletterna räknas hit, men alla piller kan väl tolkas att vara potentiella mediciner?), och se till att ha receptet till hands om du har receptbelagd medicinering.

Att shoppa i Panama kan gå snabbt och smärtfritt, eller så får du söka den där ena saken i flera veckor, helt beroende på om de råkar ha det du söker i butiken eller inte. Ser du något du vill ha; köp det genast, för det finns ingen garanti för att det finns kvar när du kommer tillbaks nästa gång eller att det finns i följande butik, även om de hör till samma kedja. (Se mer om shoppandet i de två inläggen som handlar om träningen i att vara hemmafru.) Priserna är inte jättebilliga, men vissa varor är prisvärda. Allt importerat har en extra skatt på sig, så lönar sig att fundera vad och var man shoppar - om det är shoppande man vill göra under sin vistelse.

När det regnar går det bra att springa i butiker, t.ex. i Albrook Mall.

I samband med shoppande finns det ju alltid risken för ficktjuvar, och beroende på var man befinner sig finns det även lite värre kriminella aktiviteter. Undvik alltså (precis som i alla andra storstäder) att vara ett lätt offer. Gå inte ensam, undvik folktomma gator speciellt nattetid, undvik att besöka/gå igenom vissa delar av Panama City, ha pass och plånbok och telefon i en väska med dragkedja (och ha den stängd och under uppsikt!), bär inte dyrbara smycken eller accessoarer... Det där vanliga. Var försiktig helt enkelt.


Trafiken är inget att leka med här heller. Tempot går från hårt till snigelfart - ibland på några sekunder. Vi kör alltid med dörrarna låsta och försöker undvika att köra i mörker. Inte för att skrämma någon, men livssituationen för de fattiga är inte direkt dräglig, och kriminaliteten är hög i vissa områden. Till skillnad från den finländska trafikkulturen ger folk väg i trafiken, och det hela är ett ologiskt men organiserat kaos. Själva trafiksystemet och förarna här i landet förtjänar ett eget blogginlägg i något skede, så lär komma mer om det senare. Tips: gå på toaletten före du åker iväg, eftersom du aldrig vet exakt hur länge en sträcka tar tidsmässigt. Om möjligt: ha med en flaska vatten.

Sist men definitivt inte minst: TÅLAMOD. Vi rekommenderar att du packar med en stor kappsäck med tålamod, och lämnar stressen där hemma. I Panama (precis som överallt i världen) kommer man ingen vart med att stressa, bli irriterad eller rent ut sagt vara oartig. Du kan få vänta 10 - 20 minuter i en kö för ett ärende som tar 2 minuter, men det är som det är. (Vanligaste frasen man hör när man suckar över det; Välkommen till Panama!) Alla är i samma situation (om du inte råkar känna någon och i misstag muta dem, vilket INTE är att rekommendera), och det blir inte bättre av att ropa och skrika eller stampa foten i golvet. Tyvärr, att vänta och köa är en del av kulturen. Var ute i tid, men räkna inte med att alla är det. Samma gäller ute på vägarna, så räkna inte med att hinna göra och se hur mycket som helst på en och samma dag. Värmen gör sitt här också; du orkar helt enkelt inte med samma mängd aktiviteter då det är +40 grader som om det är +20. Ta det lugnt, drick tillräckligt, få i dig tillräckligt med salt, ta en siesta, vandra lugnt (snigelfart enligt finsk standard, men ganska medelhastighet här i landet) och igen; ta det lugnt.

Vi hade ganska svårt att komma in i den här mentaliteten, men tyvärr är det så det går till här, och det finns inget man kan göra för att det ska bli annorlunda. Ett stort problem kan vara att du vill hinna med en massa olika saker på en och samma dag, men på grund av trafiken kan det hända att du i så fall sitter fast i en bil halva dagen på vägen från ställe till ställe. Att undvika rusningstrafiken är nästintill omöjligt, eftersom tidpunkten varierar från dag till dag, men genom att lite kolla kan man i varje fall undvika den då den är som värst, dvs morgon- och eftermiddagstrafiken.

Bra exempel på att träna sitt tålamod; vi fick vänta nästan 30min på en kall sallad i ett nästan tomt café/sushiställe just före lunchrusningen. Helt normalt här i Panama. 😆

Genom att ta reda på lite om Panama på förhand vet du lite mer om vad du gett dig in på. Det finns en hel del information på nätet om Panama, och också vad och vart man ska åka ifall man besöker landet, t.ex. Lonely Planets Panama-inlägg. Bara att surfa (går även att göra här, inte endast på internet) och kolla vad det finns som du vill se och göra. Vi tar inte illa upp ifall du kommer hit för att se mer på Panama och mindre på oss; det här landet har en hel del att erbjuda, och en massa vackra vyer och trevliga människor att möta. Så kolla lite vad Panama-upplevelsen går ut på, packa väskan och ta dig en avslappnande semester på den här sidan av jordklotet.

Lycka till och välkommen till Panama!